OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Τα σενάρια επέμβασης στη Συρία και τα μεγάλα ρίσκα.Ανάλυση Stratfor

07/12/2011 - 00:01
Share on FacebookShare on Twitter

Στο πλαίσιο της εκστρατείας της για να εκδιώξουν Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, η συριακή αντιπολίτευση ζήτησε από τις ξένες δυνάμεις να παρέμβουν για λογαριασμό τους. Αυτές οι εξωτερικές δυνάμεις έχουν μια σειρά από επιλογές για να πιέσουν το συριακό καθεστώς. Ωστόσο, κάθε μία απ΄ αυτές τις επιλογές έχει τους δικούς της κινδύνους και τα μειονεκτήματά της και καμία δεν έχει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας, γεγονός που καθιστά απίθανο για κάθε χώρα να επιλέξει να αναλάβει πιο αποφασιστική δράση κατά του Άσαντ σε αυτό το χρονικό σημείο.

Το κίνημα της αντιπολίτευσης κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασάντ έχει δυναμώσει. Από τις μεμονωμένες διαμαρτυρίες στις αρχές Φεβρουαρίου έχει εξελιχθεί σε ένα φαινόμενο αντίδρασης σ΄όλη τη χώρα που περιλαμβάνει και το σχηματισμό μιας υποτιθέμενης πολιτοφυλακής που ονομάζεται Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA).

Οι πιέσεις της αντιπολίτευσης έχουν αυξηθεί και έχουν φθάσει μέχρι και κάλεσμα για επέμβαση από το εξωτερικό.

Δυνάμεις όπως η Τουρκία , τα περισσότερα κράτη του Αραβικού Συνδέσμου, οι ΗΠΑ και χώρες του ΝΑΤΟ έχουν μέχρι στιγμής επιλέξει να πιέζουν τον αλ Άσαντ μέσω της διπλωματικής οδού και όχι με στρατιωτικές επιχειρήσεις ή άλλη άμεση δράση. Όλοι αυτοί οι “παίκτες” έχουν τους δικούς τους λόγους να θέλουν αλ Άσαντ εκτός εξουσίας.

Τους τελευταίους μήνες, οι στρατιωτικές επιλογές κατά του συριακού καθεστώτος έχουν γίνει εμφανέστερες. Περιλαμβάνουν τη δημιουργία ζωνών ανάσχεσης μέσα σε συριακό έδαφος ,την ανάπτυξη Ειδικών Δυνάμεων που έχουν αναλάβει την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των ανταρτών, ή ακόμα και την επιβολή μιας απαγόρευσης πτήσεων .

Μία από τις λιγότερο άμεσα επιθετικές ενέργειες είναι η δημιουργία ενός “καταφυγίου” για τις ένοπλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Γι΄ αυτό και υπάρχει “φλερτ” της αντιπολίτευσης με την Τουρκία, η οποία έχει επανειλημμένα ζητήσει από τον αλ Άσαντ να παραιτηθεί και έχει απειλήσει με πιο δυναμικά μέτρα αν δεν το κάνει.

Η Άγκυρα έχει ήδη δημιουργήσει πέντε καταυλισμούς προσφύγων, που φιλοξενούν ως και 15.000 πρόσφυγες από τη Συρία, στα τουρκο-συριακά σύνορα. Αν και αυτά τα στρατόπεδα προσφύγων υπάρχουν για να φιλοξενήσουν πολίτες που ήθελαν να ξεφύγουν από τη βία του καθεστώτος Άσαντ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως κάλυψη για την οργάνωση και την εκπαίδευση μαχητών της αντιπολίτευσης .

Ένα στρατόπεδο προσφύγων στην επαρχία Hatay της Τουρκίας χρησιμοποιήθηκε για να φιλοξενήσει μέλη του FSA και της Εθνικής Συντονιστικής συνεδρίασης του Συμβουλίου της αντιπολίτευσης στις 28 Νοεμβρίου.

Η τουρκική συνοριακή πόλη της Αντιόχειας φημολογείται ότι θα φιλοξενήσει μια βάση του FSA. Μια σειρά από αναφορές των μέσων ενημέρωσης, επίσης, αποκαλύπτουν ότι η Γαλλία μπορεί να εκπαιδεύσει αντάρτες του FSA στο Λίβανο.

Μετά από τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση των ανταρτών και με τις κατάλληλες πληροφορίες ,αυτοί οι μαχητές θα μπορούσαν να διεισδύσουν στη Συρία.Με ορμητήριο της βάσεις της Τουρκίας.

Υπάρχουν δύο κύριοι κίνδυνοι σ΄ αυτό το σενάριο:

•Πρώτον το FSA αποτελείται κυρίως από χαμηλόβαθμους στρατιώτες σουνίτες που αποστάτησαν από το συριακό στρατό. Συνήθως είναι οπλισμένοι μόνο με τα όπλα και τα πυρομαχικά που είχαν πάρει μαζί τους από το στρατό .Ακόμα κι αν εξοπλιστούν και εκπαιδευτούν όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι ο Συριακός στρατός εξακολουθεί να είναι πολύ πιο ικανός και ενωμένος από ό, τι ήταν οι δυνάμεις του πρώην ηγέτη της Λιβύης Καντάφι.

Συνεπώς αυτό προκαλεί σκέψεις για την επιτυχία του εγχειρήματος.Και η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να αναλάβει μια τόσο επιθετική ενέργεια αν δεν έχει εξασφαλίσει την επιτυχία της.

•Δεύτερον, η Άγκυρα, διατρέχει τον κίνδυνο αντιποίνων από τους βαλλιστικούς συμβατικούς πυραύλους της Συρίας ,αλλά και από χτυπήματα των Κούρδων η μαχητικότητα των οποίων έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με αποκορύφωμα μια άνευ προηγουμένου επίθεση στη νοτιοανατολική Τουρκία στις 19 Οκτωβρίου όταν σκότωσαν τουλάχιστον 24 Τούρκους στρατιώτες. Μια ενορχηστρωμένη επίθεση Κούρδων από το Ιράν ή τη Συρία, ταυτόχρονα με ένα πόλεμο που θα καθοδηγείται από την Τουρκία πιθανότατα θα οδηγήσει σε χαοτική επιδείνωση του περιβάλλοντος ασφαλείας.Κάτι που Άγκυρα επιδιώκει να αποφύγει.

Μια άλλη επιλογή για την αμφισβήτηση του συριακού καθεστώτος είναι η διείσδυση ξένων ειδικών δυνάμεων στη Συρία. Αυτό θα φέρει πολύ πιο ικανές δυνάμεις εναντίον του συριακού στρατού. Αυτές οι δυνάμεις θα μπορούσαν να συμβουλεύουν και να βοηθούν τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, πιο άμεσα και ταυτόχρονα να βοηθήσουν στην στόχευση και καταστροφή επιλεγμένων στόχων. Αυτό το σενάριο “δούλεψε” στη Λιβύη.

Ωστόσο, για να πετύχει και στη Συρία χρειάζεται ένας πολυάριθμος αντάρτικος στρατός,ανάλογος μ΄ αυτόν που υπήρχε στη Λιβύη.
Στη Συρία, ο FSA είναι εξαιρετικά αδύναμος σε σύγκριση με το συριακό στρατό.Οι δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας και οι μηχανισμοί πληροφοριών είναι πολύ πιο ισχυροί από ό, τι ήταν αυτοί του καθεστώτος Καντάφι στη Λιβύη, έτσι ώστε ακόμη και η διείσδυση ξένων δυνάμεων δεν θα είναι αρκετή για να απειλείσει σοβαρά την επιβίωση του συριακού καθεστώτος – και θα μπορούσε να θέσει τα ξένα στρατεύματα σε πολούς και μεγάλους κινδύνους.Το ρίσκο είναι μεγάλο και μέχρι στιγμής κανείς δεν φαίνεται έτοιμος να το αναλάβει.

Η δημιουργία “ζωνών ασφαλείας” μέσα στο συριακό έδαφος είναι μία ακόμη επιλογή που οι αντάρτες ζητούν περισσότερο για να δεσμεύσουν πολιτικά τις ξένες δυνάμεις. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο πως θα δημιουργηθούν αυτές οι ζώνες ,αλλά και πως θα διατηρηθούν,χωρίς να υπάρξει σύγκρουση.

Καμμία μεγάλη χώρα δεν φαίνεται ακόμη διατεθειμένη να εμπλακεί σε μια τέτοια προσπάθεια που ενδεχομένως θα την εμπλέξει σε μια παρατεταμένη και κλιμακούμενη στρατιωτική σύγκρουση.

Ίσως η πιο δυναμική επιλογή αυτή τη στιγμή θα ήταν η δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων .

Με δεδομένη την επιτυχία της στη Λιβύη, η δυνατότητα χρησιμοποίησης αυτής της μορφής επέμβασης κατά του συριακό καθεστώς εξετάζεται , αν και δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση χρήσης της συριακής πολεμικής αεροπορίας κατά της αντιπολίτευσης.

Όπως στη Λιβύη, η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα απαιτούσε επίσης την εκτεταμένη καταστολή και την καταστροφή της αντίπαλης αεροπορικής άμυνας, διοίκησης και ελέγχου, καθώς και πλήθος άλλων στρατιωτικών στόχων.

Μια αεροπορική εκστρατεία πάνω από τη Συρία θα έχει πολλές παγίδες, όπως και στη Λιβύη. Θα μπορούσε μάλιστα να αποδειχθεί ακόμη πιο επικίνδυνη, δαπανηρή και χρονοβόρα.

Κι αυτό γιατί η Συρία βρίσκεται στην καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου με πολλούς πιθανούς στόχους για αντίποινα διαθέσιμους στην εμβέλεια των βαλλιστικών πυραύλων του οπλοστασίου του.Μεταξύ αυτών Ισραήλ και της αεροπορικής βάσης στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας.

Η δημιουργία της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη είχε επίσης ένα αξιόπιστο casus belli: την επικείμενη επίθεση στο προπύργιο των ανταρτών στη Βεγγάζη. Δεν υπάρχει κάτι ανάλογο στη Συρία.

Συνεπώς αν και οι ξένες δυνάμεις μπορούν να επιλέξουν μια σειρά από στρατιωτικές επιλογές, σε αυτό το σημείο κανένας να έχει την πρόθεση να αναλάβουν το μεγάλο ρίσκο κάθε επιλογής.

Η ισχύς του καθεστώτος Άσαντ συνεχίζει να είναι αποθαρρυντικός αποτρεπτικός παράγοντας για ξένη επέμβαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Έρχεται πόλεμος.Τα σενάρια Reuters κι άλλων ΜΜΕ για Ιράν

Ρωσικοί πύραυλοι στη Συρία

Παιχνίδια πολέμου παίζει η Συρία που ετοιμάζεται για όλα

Tags: ΕΠΕΜΒΑΣΗΚΡΙΣΗΠΟΛΕΜΟΣΣΥΡΙΑ

Related Posts

Ισραήλ - IDF
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ο IDF ζητά συγγνώμη που δεν προειδοποίησε για την επίθεση της Τετάρτης από την Χεζμπολάχ – «Η μεγαλύτερη από την αρχή του πολέμου»

12/03/2026 - 19:17
Στενά του Ορμούζ
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν αρνείται ότι έχει τοποθετήσει νάρκες στα Στενά του Ορμούζ – Η Βρετανία εξετάζει την ανάπτυξη ναρκαλιευτικών

12/03/2026 - 18:51
Ουκρανία - drones
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Δίνει στους συμμάχους δεδομένα από το πεδίο της μάχης για να εκπαιδεύσουν τα συστήματα AI των drones

12/03/2026 - 18:21

Διαβάστε Επίσης

Ισραήλ: Ο IDF ζητά συγγνώμη που δεν προειδοποίησε για την επίθεση της Τετάρτης από την Χεζμπολάχ – «Η μεγαλύτερη από την αρχή του πολέμου»

Το Ιράν αρνείται ότι έχει τοποθετήσει νάρκες στα Στενά του Ορμούζ – Η Βρετανία εξετάζει την ανάπτυξη ναρκαλιευτικών

Ουκρανία: Δίνει στους συμμάχους δεδομένα από το πεδίο της μάχης για να εκπαιδεύσουν τα συστήματα AI των drones

Αιγαίο: Δύο τουρκικά drones πέταξαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης

Ισραηλινή επιδρομή στην καρδιά της Βηρυτού – Στο στόχαστρο κτίριο κοντά στην έδρα της κυβέρνησης [vids]

Γερμανία: Σε ύψος ρεκόρ οι εξαγωγές όπλων – Ουκρανία, Νορβηγία, Σουηδία και Τουρκία οι κύριοι αγοραστές

USS Gerald Ford: Μικρή πυρκαγιά στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο – «Δεν σχετίζεται με τον πόλεμο στο Ιράν»

Δένδιας από την Βουλγαρία: «Είμαι περήφανος που ελληνικά F-16 και Patriot καλύπτουν τον βουλγαρικό εναέριο χώρο»

Top News

Ο Έρικ Ντέιν δημιούργησε τη φωνή του με AI ενώ την έχανε - «Έκλαψα όταν την άκουσα», λέει η πρώην σύζυγός του

Ο Παύλος Ντε Γκρες επέστρεψε στην Αμερική: Η φωτογραφία που ανέβασε η Μαρί Σαντάλ με τον άντρα της και τον σκύλο τους

Χριστίνα Κοντοβά: Η υιοθεσία ήταν επιλογή, αλλά έχω ζήσει δύο αποτυχημένες εγκυμοσύνες

Χρήστος Δάντης: «Δυστυχώς το κάταγμα ήταν σοβαρό, διακόπτω τις συναυλίες μου για περίπου ενάμιση μήνα»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert