Τα «τείχη του Ισραήλ».Βίντεο

 

«Η Απομόνωση του Ισραήλ απο τους άραβες γείτονές του ξεκίνησε το 1967 στο Χαρτούμ με τα τρία ΟΧΙ:. ΟΧΙ στις διαπραγματεύσεις, ΟΧΙ στην αναγνώριση και ΟΧΙ στις συνομιλίες με το εβραϊκό κράτος. Αλλά υπάρχει ένα ρητό που λέει« Οι καλοί φράκτες κάνουν τους καλούς γείτονες ».» (Gregg Roman, Αναπληρωτής Διευθυντής στο Κέντρο Γκλόρια )

«Ένα τείχος μερικές φορές χτίζεται για προστασία και άλλες φορές για διαχωρισμό, και κάποιες φορές για να κάνει και τα δύο. Όμως αυτο το τελευταίο έργο του Ισραήλ είναι για την προστασία του ή για την περαιτέρω απομόνωση της χώρας στην ευρύτερη περιοχή;

Ένα καινούργιο συνοριακό τείχος κατασκευάζεται στο Ισραήλ και αυτή την φορά βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χώρας, στα σύνορα της με τον Λίβανο. Το τείχος αποτελείται απο πλάκες και συρματόμπλεγμα και φτάνει τα έξι μέτρα για να αποφεύγονται οι συγκρούσεις και για να προστατεύει απο εισερχόμενα πυρά.

Το Ισραήλ έχει ήδη ένα τείχος ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων με το Λίβανο. Το καινούργιο τείχος θα είναι μήκους ενός χιλιομέτρου και θα απλώνεται ανάμεσα στην Metulla και το χωρίο Kfar Kila του Λιβάνου
Η Metulla είναι το πιο βόρειο-φυλάκιο του Ισραήλ και περιβάλλεται από το Λίβανο στις τρεις πλευρές του, πράγμα που εξηγεί γιατί το Ισραήλ έχει την ανάγκη για επιπλέον προστασία.

Το Ισραήλ θα μπορούσε να βρεθεί πλήρως προφυλαγμένο από ατσάλι, μπετόν και συρματόπλεγμα αφού το καινούργιο τείχος ακολουθεί την κατασκευή τεσσάρων άλλων. 


Το πιο διάσημο είναι το διαχωριστικό τείχος 748 χιλιομέτρων που περιβάλλει την Δυτική Όχθη. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι είναι ένα απαραίτητο μέτρο ασφαλείας που έχει αποτρέψει επιθέσεις των Παλαιστινίων. Δεδομένου όμως ότι βρίσκεται μέσα στην Πράσινη Γραμμή, πολλοί το βλέπουν απλώς ως προσάρτηση της παλαιστινιακής γης.

Κατά μήκος των δυτικών συνόρων μήκους 241 χιλιομέτρων με την Αίγυπτο άλλο ένα τείχος είναι υπό κατασκευή. Αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους και το Ισραήλ υποστηρίζει ότι είναι ένα αναγκαίο αποτρεπτικό μέσο κατά της τρομοκρατίας και της παράνομης διείσδυσης.


Υπάρχει επίσης, το τείχος 51 χιλιομέτρων, γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, που έχει κρατήσει τους Παλαιστίνιους υπό πολιορκία, αλλά δεν έχει σταματήσει τα πυρά κατά του Ισραήλ.

Υπάρχει ακόμη άλλο ένα τείχος: ανακοινώθηκε από τον Βενιαμίν Νετανιάχου, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, και θα κατασκευαστεί κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ/Ιορδανίας. Αυτό το τείχος προορίζεται για τον περιορισμό των μεταναστών που εισέρχονται στο Ισραήλ και αναζητούν εργασία.

Μήπως όταν ολοκληρωθούν όλα αυτά τα τείχη, θα εξυπηρετήσουν τον διαχωρισμό του Ισραήλ από τους γείτονές του ή θα τροφοδοτήσουν περαιτέρω τις εντάσεις;»

Al Jazeera

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ