Ταξιδιωτική οδηγία από ΗΠΑ κατά Ιράν που μιλά για «διαβολική σκευωρία»

  Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε παγκόσμια ταξιδιωτική οδηγία προς όλους τους αμερικανούς πολίτες για πιθανές αντιαμερικανικές ενέργειες μετά τις κατηγορίες που διατύπωσε η Ουάσινγκτον εναντίον του Ιράν για τη συνωμοσία με στόχο τη δολοφονία του σαουδάραβα πρεσβευτή στις ΗΠΑ. 

  

  «Η αμερικανική κυβέρνηση κρίνει πως το σχέδιο–με ιρανική υποστήριξη–δολοφονίας του σαουδάραβα πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον μπορεί να σημαίνει εντονότερο επιθετικό προσανατολισμό της ιρανικής κυβέρνησης προς την τρομοκρατική δραστηριότητα κατά διπλωματών ορισμένων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και πιθανών επιθέσεων εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

 Το Ιράν χαρακτήρισε «διαβολική σκευωρία» τους αμερικανικούς ισχυρισμούς περί ιρανικής συνωμοσίας κατά του σαουδάραβα πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον, σε επιστολή του προς τα Ηνωμένα Έθνη.

   

«Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το Ιράν καταδικάζει απερίφραστα αυτή την αναίσχυντη κατηγορία των αμερικανικών αρχών και θεωρεί πως είναι μια διαβολική σκευωρία καλά οργανωμένη και είναι σε ευθεία γραμμή με την αντι-ιρανική πολιτική τους», υπογραμμίζει ο ιρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μοχάμαντ Καζαεΐ στην επιστολή αυτή που έστειλε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και στο Συμβούλιο Ασφαλείας. 

   

Η Ουάσινγκτον αντέδρασε σε αυτή τη συνωμοσία που φέρεται ότι υποστηριζόταν από το Ιράν με στόχο τη δολοφονία του πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ, ζητώντας να ασκηθούν ακόμη μεγαλύτερες διεθνείς πιέσεις στην Τεχεράνη, απέναντι σε μια κατάσταση που κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει τον Περσικό Κόλπο και την αγορά του πετρελαίου. 

   

«Θα έρθουμε σε επαφή με τους συμμάχους μας και με χώρες παντού στον κόσμο για να τους ενημερώσουμε γι αυτό που αποτράπηκε», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ αποκαλύπτοντας την υπόθεση το απόγευμα της Τρίτης.

   

Η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θα αναζητήσει με τους συμμάχους της να βρει τον τρόπο για «να απομονωθεί ακόμη περισσότερο το Ιράν», υποδηλώνοντας την προετοιμασία για επιβολή νέων κυρώσεων. 

   

Ο Χόλντερ ανακοίνωσε ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος δύο ιρανών πολιτών για απόπειρα δολοφονίας του πρεσβευτή ‘Αμπντελ Αλ Τζουμπέιρ, συμβούλου του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας ο οποίος είχε παίξει σημαντικό ρόλο στην προάσπιση της χώρας του μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

   

Τις επιθέσεις αυτές είχαν πραγματοποιήσει 19 καμικάζι, μεταξύ τους 15 Σαουδάραβες ύστερα από εντολή του επίσης σαουδαραβικής καταγωγής Οσάμα Μπιν Λάντεν.

   

Ο Μανσόρ Αρμπαμπσιάρ, 56 ετών, που διαθέτει διπλή υπηκοότητα, την ιρανική και την αμερικανική, συνελήφθη στις 29 Σεπτεμβρίου στο αεροδρόμιο Κένεντι της Νέας Υόρκης και αναμένετο να παρουσιαστεί την Τρίτη σε δικαστήριο του Μανχάταν.

   

Ο Γολάμ Σακουρί αντίθετα δεν συνελήφθη. Είναι μέλος της ιρανικής μονάδας Κοντς (ειδικές δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης) η οποία κατηγορείται από την Ουάσινγκτον ότι προσφέρει υλική υποστήριξη στους Ταλιμπάν και σε άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΝΕΑ ΚΡΙΣΗ ΗΠΑ-ΙΡΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΑΟΥΔΑΡΑΒΑ ΠΡΕΣΒΗ