Ταυτόχρονα σε Ιράκ, Συρία και Λίβανο το μέτωπο των τζιχαντιστών

(πηγή χάρτη: Institute for the Study of War Iraq Updates)


Στα τέλη του Ιουνίου το ΙΚ, άλλοτε ο βραχίονας της αλ Κάιντα στο Ιράκ και στη Συρία, που όμως αποσχίστηκε από αυτή, εγκαθίδρυσε ένα «χαλιφάτο» στις περιοχές που ελέγχει στη Συρία και στο Ιράκ. Η οργάνωση αυτή πλέον συγκρούεται ανοιχτά με τις άλλες ομάδες των ανταρτών που πολεμούν εναντίον της κυβέρνησης της Συρίας —και στράφηκαν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους εξαιτίας των ηγεμονικών του βλέψεων και μιας σειράς ακροτήτων που του αποδίδουν. Οι μαχητές του ΙΚ έχουν εξαπολύσει μια ευρύας κλίμακας επίθεση και αυτή τη στιγμή μάχονται σε τρεις χώρες ταυτόχρονα: στο Ιράκ, στην Συρία και στο Λίβανο.


Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις ανά χώρα:

1. Ιράκ

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, που έχουν εγκαθιδρύσει ένα χαλιφάτο στις περιοχές του Ιράκ και της Συρίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους και απειλούν να φτάσουν ως την ιρακινή πρωτεύουσα, έχουν αναλάβει την ευθύνη για πολλές βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη. Οι σουνίτες εξτρεμιστές πιστεύουν ότι οι σιίτες είναι άπιστοι που τους αξίζει να πεθάνουν.

Η Γαλλία «ανησυχεί πολύ» για την προέλαση των τζιχαντιστών στο βόρειο Ιράκ και ζήτησε να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθεί το θέμα αυτό, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς. «Η Γαλλία είναι ιδιαίτερα ανήσυχη μετά τις τελευταίες επιτυχίες του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ και την κατάληψη του Καρακός, της μεγαλύτερης χριστιανικής πόλης της χώρας, αλλά και από τους αβάσταχτους εκβιασμούς που διαπράττονται εκεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης το Παρίσι «ζητά την κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε η διεθνής κοινότητα να κινητοποιηθεί για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατική απειλή στο Ιράκ», πρόσθεσε.

Τρία παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν σήμερα στη Βαγδάτη, προκαλώντας τον θάνατο 47 ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών ακόμη, σύμφωνα με ιατρικές και αστυνομικές πηγές. Δύο ταυτόχρονες εκρήξεις σημειώθηκαν στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι, στη βόρεια Βαγδάτη, ενώ μία ακόμη κοντά σε μια αγορά στη συνοικία Ουρ, λίγο πιο βόρεια.

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν σήμερα την πόλη Καρακός, την μεγαλύτερη χριστιανική πόλη του Ιράκ και άλλες περιοχές κοντά στη Μοσούλη, προκαλώντας την έξοδο δεκάδων χιλιάδων κατοίκων, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές και μαρτυρίες κατοίκων.

Την Κυριακή, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη Σίντζαρ των Γεζίντι, μιας μειονότητας τα μέλη της οποίας μιλούν την κουρδική γλώσσα και τηρούν μια προϊσλαμική θρησκεία με στοιχεία από τον ζωροαστρισμό. Οι τζιχαντιστές τους θεωρούν «λάτρεις του σατανά». 50.000 μέλη της ιρακινής εθνοτικής μειονότητας των Γιαζίντι, οι οποίοι γλίτωσαν από τις επιθέσεις και βρήκαν καταφύγιο σε βουνό κοντά στην πόλη Σίντζαρ, εκτιμάται ότι κινδυνεύουν να πεθάνουν άμεσα από ασιτία και επιχειρούν να διαφύγουν στην Τουρκία.

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 37 τραυματίστηκαν σήμερα σε δύο επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα στην πόλη Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ, η οποία ελέγχεται από τους Κούρδους, ανέφεραν αστυνομικές και ιατρικές πηγές. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά σε ένα σιιτικό τέμενος στο οποίο έχουν καταφύγει εκατοντάδες εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές λόγω των συγκρούσεων και των επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους. Ένας γιατρός σε νοσοκομείο του Κιρκούκ είπε ότι μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν πολλές γυναίκες και παιδιά από τις πόλεις Αμερλί, Μπασίρ και Τάζα.

Στην τουρκομανική πόλη Αμερλί, Ιρακινοί στρατιώτες, σιίτες εθελοντές και Κούρδοι μαχητές ξεκίνησαν σήμερα μια κοινή επιχείρηση για την εκδίωξη των σουνιτών τζιχαντιστών που την πολιορκούν εδώ και δύο μήνες.

2. Συρία

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) κατέλαβαν εν μέρει μια βάση του συριακού στρατού στην επαρχία Ράκα (βόρεια) έπειτα από μάχες στις οποίες βρήκαν τον θάνατο τουλάχιστον 38 άνθρωποι, ανέφερε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σφοδρές μάχες μαίνονταν ανάμεσα στους τζιχαντιστές και τους στρατιώτες στη βάση της 93ης Ταξιαρχίας στην επαρχία Ράκα, της οποίας το ΙΚ ήδη ελέγχει την πρωτεύουσα και το μεγαλύτερο μέρος, σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ. Τουλάχιστον 27 μέλη των δυνάμεων του καθεστώτος και τουλάχιστον 11 τζιχαντιστές του ΙΚ σκοτώθηκαν, σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ, η οποία βασίζεται σε ένα ευρύ δίκτυο ακτιβιστών, ιατρικών και στρατιωτικών πηγών. Ανάμεσα στους τζιχαντιστές οι οποίοι σκοτώθηκαν είναι τρεις καμικάζι οι οποίοι πυροδότησαν τα εκρηκτικά που είχαν ζωστεί στην είσοδο και γύρω από τη βάση, όταν άρχιζε η επίθεση. Πλέον οι μαχητές του ΙΚ «ελέγχουν μεγάλα τμήματα της βάσης», προσέθεσε το Παρατηρητήριο.

Τον Ιούλιο, το ΙΚ είχε καταλάβει τη βάση της 17ης Μεραρχίας, στην ίδια επαρχία, έπειτα από μάχες στις οποίες βρήκαν το θάνατο ή εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες αμέσως μετά τουλάχιστον 85 στρατιώτες. Κατόπιν ένα τμήμα των ανδρών της 93ης Ταξιαρχίας αποχώρησε από τη βάση, σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε το Παρατηρητήριο.

Η βάση της 93ης Ταξιαρχίας και το στρατιωτικό αεροδρόμιο Ταμπάκα είναι οι τελευταίες θέσεις τον έλεγχο των οποίων διατηρεί ο στρατός στη Ράκα.
«Αλλάχου Άκμπαρ, ανακοινώνουμε (. . .) την πλήρη απελευθέρωση της 93ης Ταξιαρχίας», ανέφερε ένας λογαριασμός στο Twitter που χρησιμοποιεί συχνά η δύναμη του ΙΚ στη Ράκα.

Το ΙΚ, το οποίο ενεπλάκη στη συριακή σύρραξη από την άνοιξη του 2013, πλέον έχει καταλάβει σχεδόν πλήρως τις επαρχίες Ράκα και Ντέιρ Εζόρ, στα σύνορα με το Ιράκ.

Δύο Ιταλίδες που εργάζονταν σε οργανώσεις αρωγής αγνοούνται στη Συρία, στην πόλη Χαλέπι, και σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών έχουν απαχθεί.«Το υπουργείο επιβεβαιώνει ότι δύο ιταλίδες υπήκοοι αγνοούνται. Η μονάδα αντιμετώπισης κρίσεων και οι υπηρεσίες πληροφοριών μας ασχολούνται με την υπόθεση», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου που δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει από πότε έχει χαθεί η επικοινωνία με τις δύο γυναίκες. Οι δύο Ιταλίδες «βρίσκονταν στο Χαλέπι σε ανθρωπιστικές αποστολές του υγειονομικού τομέα», πρόσθεσε η ίδια πηγή, επισημαίνοντας ότι οι δύο γυναίκες, τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, είχαν λάβει προειδοποιήσεις.
Ένας ακόμη ιταλός πολίτης, ο Ιησουίτης ιερωμένος Πάολο Νταλ’ Όλιο, αγνοείται επίσης στη Συρία από τον Ιούλιο.

3. Λίβανος

Μια βόμβα εξερράγη στην Τρίπολη του Λιβάνου σήμερα προκαλώντας τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό τουλάχιστον 7 ακόμη, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας. Προς το παρόν δεν είναι γνωστό ποιος ήταν ο στόχος της επίθεσης. Η ένταση στην Τρίπολη, μια κυρίως πόλη όπου ζουν κυρίως σουνίτες, είναι αυξημένη τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ του στρατού του Λιβάνου και των ισλαμιστών ανταρτών στη μεθοριακή πόλη Άρσαλ, με επίσης κυρίως σουνιτικό πληθυσμό. Νωρίτερα ένοπλοι είχαν ανοίξει πυρ εναντίον στρατιωτών στην Τρίπολη όταν αυτοί απομάκρυναν ένα οδόφραγμα το οποίο είχε στηθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται στην Άρσαλ.

Η εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί μεταξύ του στρατού του Λιβάνου και των ισλαμιστών μαχητών που έχουν καταλάβει την πόλη Άρσαλ παρατάθηκε σήμερα για ακόμη 24 ώρες, όπως δήλωσαν μουσουλμάνοι ιερωμένοι που μεσολαβούν μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών ώστε να αποχωρήσουν οι ισλαμιστές από την πόλη και να αποφευχθεί η επέμβαση του στρατού. Ασθενοφόρα κατάφεραν να εισέλθουν σήμερα στην πόλη και ένα στρατιωτικό όχημα απομάκρυνε κάποιους κατοίκους. Όμως οι σιίτες κάτοικοι της πόλης Λάμπουα εμπόδισαν το απόγευμα μια οχηματοπομπή που μετέφερε βοήθεια να εισέλθει στην Άρσαλ.

Σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν και η οποία μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα οι δύο σαλαφιστές σεΐχηδες δήλωσαν επίσης ότι τρεις από τους λιβανέζους στρατιώτες που κρατούνταν αιχμάλωτοι από τους ισλαμιστές αντάρτες έχουν αφεθεί ελεύθεροι και πρόσθεσαν ότι οι μαχητές έχουν αρχίσει να αποχωρούν από την πόλη που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Παράλληλα οι ιερωμένοι έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των υπόλοιπων μελών των δυνάμεων ασφαλείας του Λιβάνου που κρατούνται αιχμάλωτοι, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για συνολικά 27 ανθρώπους: 10 στρατιώτες και 17 αστυνομικούς. Μια στρατιωτική πηγή έχει αναφέρει ότι οι αντάρτες κρατούν συνολικά 22 στρατιώτες και 17 αστυνομικούς.

Μια 24ωρη εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ στις 19:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) χθες Τρίτη στην πόλη Άρσαλ την οποία ελέγχουν από το Σάββατο αντάρτες του Μετώπου αλ Νόσρα και του Ισλαμικού Κράτους. Ο στρατός του Λιβάνου έχει αναπτύξει σημαντικές δυνάμεις γύρω από την πόλη, όμως κυβερνητικές πηγές ανέφεραν δεν σχεδιάζει να αρχίσει άμεσα μια επιχείρηση ανακατάληψής της, αλλά να απομακρύνει τους αμάχους.

Όπως δήλωσε ένας τοπικός αξιωματούχος της Άρσαλ «οι (τζιχαντιστές) του Μετώπου αλ Νόσρα έχουν εγκαταλείψει την πόλη, όμως αυτοί του Ισλαμικού Κράτους εξακολουθούν να είναι παρόντες» σε αυτή.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), 38 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 268 τραυματιστεί από τις μάχες στην πόλη αυτή, στην οποία ζουν 35.000 κάτοικοι και 47.000 πρόσφυγες. Ο στρατός του Λιβάνου από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι 17 στρατιώτες και δεκάδες ισλαμιστές αντάρτες έχουν σκοτωθεί στις μάχες, που ξέσπασαν το Σάββατο μετά τη σύλληψη του Ίμαντ Άχμαντ Τζόμα, ενός επικεφαλής του Μετώπου αλ Νόσρα, του συριακού παρακλαδιού της αλ Κάιντα.

Η Οθωμανική Χαρτογραφία της Μέσης Ανατολής

Για να κατανοήσει πόσο σύνθετη είναι η εθνογραφία της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής, αρκεί να ανατρέξει σε έναν χάρτη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Πολλοί σύγχρονοι χάρτες χαράσσουν σαφείς διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Αράβων και Κούρδων ή σουνιτών και σιιτών, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τους παλαιότερους χάρτες, όπως αυτός που χρονολογείται πάνω από εκατό χρόνια πριν.

Εδώ είναι ένας χάρτης από τα τέλη της οθωμανικής περιόδου κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, με μερικές αρκετά άγνωστες εθνολογικές κατηγορίες. Δείτε πως χωρίζει τις ακτές της Μεσογείου, ανάμεσα σε συριακές περιοχές (κόκκινες οριζόντιες γραμμές) και περιοχές που έλεγχαν Άραβες νομάδες (μοβ κάθετες γραμμές). Ο χάρτης σημειώνει διακριτά τις τουρκόφωνες περιοχές σε Τούρκους (κόκκινες κάθετες γραμμές) και νομάδες Τουρκμένους (πράσινα σύμβολα).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μαζική έξοδος Χριστιανών του Βορείου Ιράκ

Τουρκία: Εκατοντάδες Γεζίντι του Ιράκ ζητούν καταφύγιο στο τουρκικό έδαφος

Γενοκτονία των αλλόθρησκων του Ιράκ επιχειρούν οι Τζιχαντιστές!