Τη Τρίτη στην Αθήνα ο Ισραηλινός ΥΕΘΑ Ε.Μπάρακ

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ε.Μπάρακ, έρχεται τη Τρίτη στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του Δημήτρη Αβραμοπουλο.

Η επίσκεψη Μπάρακ έχει μεγάλη σημασία την δεδομένη χρονική στιγμή που η περιοχή της Μ.Ανατολής «βράζει». Η στενή αμυντική σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στην περιοχή η οποία μετά και από τον εντοπισμό μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Κυπριακή ΑΟΖ,αποκτά ακόμη μεγαλύτερη γεωπολιτική σημασία.

Οι κοινές ασκήσεις Ελλήνων και Ισραηλινών είναι το ένα σκέλος της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών. Επιπλέον ισραηλινά ΜΜΕ έχουν κατά καιρούς δημοσιεύσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών ,προβλέπει ακόμη και την μεταστάθευση ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών σε ελληνικά αεροδρόμια για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε στρατιωτικής απειλής εκδηλωθεί εναντίον του Ισραήλ,της Κύπρου και της Ελλάδας. Υπερβολικές ή όχι αυτες οι πληροφορίες δεν έχουν διαψευστεί.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον κομμάτι αυτής της συνεργασίας έχει να κάνει και με τον τομέα των εξοπλισμών. Οι ισραηλινοί διαθέτουν μία τεράστια γκάμα όπλων πολλά από τα οποία ενδιαφέρουν τις Ελληνικές ΕΔ και ειδικότερα την ΠΑ. Ακόμη και θέματα που έχουν να κάνουν με τη συντήρηση ενδιαφέρουν την ελληνική πλευρά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα ελικόπτερα  Apache, τα οποία μετά την ερασιτεχνική αντιμετώπιση του ζητήματος από τουλάχιστον τρεις ΥΕΘΑ και τα επιτελεία τους,έχουν μείνει χωρίς τεχνική υποστήριξη. Πρόσφατα είχε επισκεφθεί το Ισραήλ ο Αρχηγός της Ελληνικής Αεροπορίας Στρατού, ο οποίος και είχε την ευκαιρία να πετάξει με ισραηλινό Apache και να δει τις δυνατότητες συντήρησής του.