Τη συνδρομή του ΝΑΤΟ ζητά η Γαλλία για την απαγόρευση των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη

Την άμεση συνδρομή του ΝΑΤΟ για να επιβληθεί η απαγόρευση πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, ζήτησε ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν
«Κανείς σήμερα στην Ευρώπη δεν διαθέτει από μόνος του τα μέσα για να πραγματοποιήσει μια τέτοια επιχείρηση. Θα πρέπει να εμπλακεί το ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο Φιγιόν μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL. Και στη συνέχεια έθεσε το ερώτημα: «Θα πρέπει το ΝΑΤΟ να εμπλακεί σε έναν εμφύλιο πόλεμο στη νότια Μεσόγειο; Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο, τουλάχιστον, πρέπει να εξεταστεί πριν γίνει πράξη».

Και συνέχισε:»Εξετάζουμε όλες τις λύσεις για κάνουμε τον Καντάφι να καταλάβει ότι πρέπει να φύγει…Εξετάζουμε και το ενδεχόμενο στρατιωτικών λύσεων»
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης μια τέτοια απόφαση «δεν πρέπει να ληφθεί παρά μόνο με βάση την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο μια κοινής επιχείρησης με τις μεγάλες χώρες».

Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς είχε δηλώσει πως οι Γάλλοι και οι Ιταλοί έχουν «περισσότερα μέσα για να επέμβουν γρηγορότερα» και να επιβάλουν μια ζώνη αποκλεισμού με στόχο να εμποδίσουν τον Καντάφι να βομβαρδίσει τις λιβυκές πόλεις που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί.