«Την άνοιξη το Ισραήλ θα χτυπήσει το Ιράν».Αμερικανικοί φόβοι και εκτιμήσεις

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λ.Πανέτα ανησυχεί ότι το Ισραήλ θα εξαπολύσει επίθεση στο Ιράν μέσα στην άνοιξη γράφει η «Washington Post».

Το Reuters μεταδίδει ότι ο Πανέτα πιστεύει ότι το Ισραήλ θα επιτεθεί στο Ιράν από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο.Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι το Ισραήλ θέλει να προλάβει την “οχύρωση” των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Οι Αμερικανικοί φόβοι εντείνονται και από δηλώσεις στρατιωτικών του Ισραήλ,όπως ο διευθυντής στρατιωτικών πληροφοριών ο οποίος σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι το Ιράν έχει ουράνιο για να φτιάξει τουλάχιστον τέσσερις πυρηνικές βόμβες και το μόνο που απομένει είναι να δοθεί το πράσινο φως από τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεί για να αρχίσει η συναρμολόγηση.Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ισραηλινών κάθε συναρμολόγηση μπορεί να διαρκέσει ένα χρόνο.

Αυτό που ανησυχεί όμως το Ισραήλ είναι ότι το Ιράν θα προχωρήσει σε τέτοια οχύρωση των εγκαταστάσεών του που θα είναι δύσκολο να καταστραφούν αν και όπως λένε οι ισραηλινοί “ότι φτιάχνεται από άνθρωπο ,μπορεί και να καταστραφεί”.

Το βέβαιο είναι ότι η διάσταση απόψεων μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ για τη χρονική στιγμή που πρέπει να γίνει το στρατιωτικό χτύπημα εξακολουθεί να υπάρχει.Η Ουάσινγκτον επιμένει ότι έχει την πληροφόρηση μέσα από το Ιράν και σύμφωνα μ΄ αυτή υπάρχουν ακόμη περιθώρια διπλωματικών χειρισμών.Το Ισραήλ αντιθέτως πιστεύει ότι έχουμε περάσει το σημείο από το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή.