Την παρέμβαση του στρατού ζητά ο Μπαραντέϊ.

Την 9η μέρα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, την επόμενη της δέσμευσης Μουμπάρακ ότι δε θα είναι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές και λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση-μήνυμα του στρατού, η πλατεία Ταχρίρ, σύμβολο της «επανάστασης» γίνεται πεδίο σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς και υποστηρικτές του Χόσνι Μουμπάρακ.

Κραδαίνοντας ρόπαλα και μαστίγια, πιστοί στον Αιγύπτιο πρόεδρο εισέβαλαν πάνω σε άλογα και καμήλες στην πλατεία Ταχρίρ και οι σφοδρότατες συγκρούσεις άρχισαν, με τον στρατό σε ρόλο παρατηρητή! Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για τουλάχιστον 700 τραυματίες αλλά εκφράζονται φόβοι για νεκρούς. 

70.000 είναι οι οπαδοί του Μουμπάρακ που παραμένουν στην πλατεία, οι περισσότεροι οπλισμένοι και αποφασισμένοι για όλα, την ώρα που οι οπαδοί της αντιπολίτευσης είναι άοπλοι.

Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι εξέφρασε ήδη φόβους για λουτρό αίματος και απηύθυνε έκκληση στον στρατό, που παρακολουθεί απαθείς, να παρέμβει για να σώσει τις ζωές πολλων Αιγυπτίων, ενώ κάλεσε τον Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί έως την Παρασκευή.
«Ζητώ από το στρατό να παρέμβει για να προστατεύσει τις ζωές Αιγυπτίων», δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι Αλ Τζαζίρα, προσθέτοντας ότι ο στρατός θα πρέπει να παρέμβει άμεσα κι όχι να παραμένει ουδέτερος.

Κατηγόρησε, μάλιστα, την κυβέρνηση για τακτικές εκφοβισμού. «Αυτό είναι άλλο ένα σύμπτωμα ή άλλη μια ένδειξη ενός εγκληματικού καθεστώτος που χρησιμοποιεί εγκληματικές πράξεις», είπε και αποκάλεσε τους διαδηλωτές υπέρ του Μουμπάρακ «ομάδα από φονιάδες».

Πολλοί πιστεύουν πως τα νέα επεισόδια στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα είναι κατευθυνόμενα. Διαδηλωτές δήλωσαν πως πιστεύουν ότι μερικοί από τους υποστηρικτές του Μουμπάρακ που βρίσκονται πίσω από τις συγκρούσεις είναι αστυνομικοί με πολιτική περιβολή. Πάντως το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκε ότι αυτό ισχύει.

Το Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι αρκετοί δημοσιογράφοι του δέχθηκαν επίθεση από φιλοκυβερνητικούς διαδηλωτές, οι οποίοι κατέστρεψαν εξοπλισμό των δημοσιογράφων. Τρεις ισραηλινοί δημοσιογράφοι συνελήφθησαν, με την κατηγορία πως εργάζονταν ενώ είχαν τουριστική βίζα.

Και όλα αυτά ενώ ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης απηύθυνε νέα έκκληση για μαζική αντικυβερνητική διαδήλωση την Παρασκευή παρά την εντολή του στρατού στους διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ενώ ανακοίνωσε ότι θα διαπραγματευτεί μόνο με τον αντιπρόεδρο Όμαρ Σουλεϊμάν αν ο πρόεδρος Μουμπάρακ παραιτηθεί. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κάλεσαν τον πρόεδρο να παραιτηθεί άμεσα, καθώς δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από την πτώση του καθεστώτος.

Στο συνασπισμό της αντιπολίτευσης ανήκουν η Εθνική Ένωση για Αλλαγή υπό τον Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, η Μουσουλμανική Αδελφότητα και άλλοι πολιτικοί σχηματισμοί.

Διεθνής ανησυχία

Έντονη είναι η ανησυχία για την κατάσταση στην Αίγυπτο, με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν να καλεί, μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, σε αυτοσυγκράτηση και να καταδικάζει τις συγκρούσεις.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εκφράζουν την ανησυχία τους για τις φυλακίσεις και τις επιθέσεις σε μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Αίγυπτο.