Τι φοβίζει τους Αμερικανούς μετά τη σφαγή στη Κανταχάρ;

   Η δολοφονία 16 Αφγανών αμάχων από Αμερικανό στρατιώτη στην επαρχία Κανταχάρ μπορεί να βλάψει τις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας με την Καμπούλ για την μακροπρόθεσμη αμερικανική ανάμειξη στη χώρα, δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερς κυβερνητικός αξιωματούχος.

    «Αυτό μπορεί να καθυστερήσει την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής Συνεργασίας», είπε ο αξιωματούχος.

    Τα αντι-αμερικανικά αισθήματα έχουν αυξηθεί από τον περασμένο μήνα που βεβηλώθηκαν αντίτυπα του Κορανίου– ιερού για τους Μουσουλμάνους– σε ΝΑΤΟϊκή βάση και πολλοί Αφγανοί πλέον επιμένουν ότι ήρθε η ώρα για να αποχωρήσουν οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ.

    Οι εκκλήσεις αυτές αναμένεται να αυξηθούν μετά τη φονική επίθεση σε χωριά της Κανταχάρ, προπύργιο των ταλιμπάν.

    Η αιματηρή επίθεση του Αμερικανού, με θύματα κυρίως παιδιά και γυναίκες, ενδέχεται να ασκήσει πίεση στον Αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι να σκληρύνει τη στάση του στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη της Συμφωνίας προκειμένου να κατευνάσει την κοινή γνώμη που είναι ήδη επικριτική απέναντι στην πολιτική του.

    Η Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας, την οποία η Ουάσινγκτον και η Καμπούλ συζητούν για περισσότερο από έναν χρόνο, θα αποτελέσει το πλαίσιο για την αμερικανική ανάμειξη στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων στα τέλη του 2014.

    Η σφαγή στην Κανταχάρ σημειώθηκε λίγες μόνο ημέρες μετά την υπογραφή συμφωνίας από τις ΗΠΑ και το Αφγανιστάν για τη σταδιακή μεταβίβαση του ελέγχου της φυλακής Μπαγκράμ από τις αμερικανικές αρχές στις αφγανικές.

    Οι θάνατοι των αμάχων αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα σημεία τριβής στις σχέσεις της Καμπούλ με την Ουάσινγκτον με τον πόλεμο να μετράει έντεκα χρόνια.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν σήμερα για το ενδεχόμενο αντιποίνων μετά τη σφαγή στην Κανταχάρ.

    «Η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ προειδοποιεί τους Αμερικανούς πολίτες στο Αφγανιστάν ότι ως αποτέλεσμα μιας τραγικής επιθέσεως στην επαρχία της Κανταχάρ, στην οποία εμπλέκεται Αμερικανός στρατιώτης, υπάρχει κίνδυνος αντι-αμερικανικών αισθημάτων και διαμαρτυριών τις επόμενες μέρες, ειδικά στις ανατολικές και νότιες επαρχίες», ανέφερε η πρεσβεία σε έκτακτη ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της.

    Τέτοιου είδους περιστατικά γίνονται συχνά αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους ενόπλους και οι ταλιμπάν του Αφγανιστάν ανακοίνωσαν ότι θα πάρουν εκδίκηση.

    Οι ταλιμπάν «θα εκδικηθούν για τον θάνατο του κάθε μάρτυρα που δολοφονήθηκε άγρια από τους εισβολείς», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους και προσθέτουν ότι «η πλειονότητα των θυμάτων ήταν αθώα παιδιά, γυναίκες και γέροντες, που σφαγιάστηκαν από τους βάρβαρους Αμερικανούς οι οποίοι έκλεψαν την πολύτιμη ζωή τους χωρίς έλεος και έβαψαν με το αίμα τους τα χέρια τους».

    Οι πληροφορίες για το αν πρόκειται για έναν δράστη ή για περισσότερους Αμερικανούς στρατιώτες είναι αντιφατικές, καθώς αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για πολλούς δράστες.

    Αξιωματούχοι της αμερικανικής πρεσβείας, της ISAF αλλά και στην Ουάσινγκτον ισχυρίζονται ότι ο δράστης ήταν ένας. Εκπρόσωπος της ISAF δήλωσε ότι ο δράστης «επέστρεψε στη βάση και παραδόθηκε σήμερα το πρωί στις αμερικανικές αρχές».

    Ο στρατιώτης ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση περιγράφεται από τους αμερικανούς αξιωματούχους ως ένας λοχίας, έγγαμος με τρία παιδιά. Έχει υπηρετήσει τρεις θητείες στο Ιράκ και αυτή ήταν η πρώτη του στο Αφγανιστάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Αμερικανός στρατιώτης πυροβόλησε 16 στο Αφγανιστάν. Βίντεο