Τι κερδίζει η Τουρκία από το Στρατηγείο της Σμύρνης και την εμπλοκή του στη Λιβύη.

Σε επίπεδο εντυπώσεων η ανάθεση της διοίκησης των αεροπορικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, στο στρατηγείο της Σμύρνης ,εμφανίζει μια Τουρκία η οποία μετά από «παζάρια» και άσκηση πιέσεων κατόρθωσε να πάρει αυτό που ήθελε. Η Άγκυρα μέσω του τουρκικού Τύπου είχε δημιουργήσει κλίμα «νίκης» της Τουρκίας στη διαπραγμάτευση με το ΝΑΤΟ ,σ΄ έναν …πόλεμο που δεν υπήρχε!

Για να βάλουμε λοιπόν τα πράγματα στη θέση τους να διευκρινίσουμε:

•Από τη στιγμή που το ΝΑΤΟ ενεπλάκη στις επιχειρήσεις είναι απολύτως φυσιολογικό τη διοίκηση των αεροπορικών αποστολών να τις διαχειρίζεται το ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο της Σμύρνης.

•Την διοίκηση δεν θα την ασκεί Τούρκος αξιωματικός αλλά ο Αμερικανός διοικητής του Στρατηγείου με τους επιτελείς του,ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και Έλληνες που υπηρετούν σε καίριες θέσεις.

•Η Τουρκία αλλά και το Στρατηγείο της Σμύρνης δεν ανέλαβε εξ ολοκλήρου τον συντονισμό και τη διοίκηση της επιχείρησης,αλλά μόνο το αεροπορικό κομμάτι. Το υπόλοιπο που αφορά το ναυτικό αλλά και τις πτήσει από αεροπλανοφόρα θα το διαχειριστεί η Νάπολι.

Από την άλλη πλευρά για να μην υποβαθμίζουμε εντελώς την σημασία της απόφασης για τους Τούρκους,όπως προσπαθεί να κάνει συστηματικά από χθες η κυβέρνηση, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η Άγκυρα επιθυμεί και επιδιωκει με κάθε μέσο να διατηρήσει ενεργό το Στρατηγείο της Σμύρνης στην νέα δομή του ΝΑΤΟ, η οποία προβλέπει το κλείσιμό του.

Συνεπώς η απόφαση για ανάθεση της διοίκησης αποτελεί μία σημαντικά θετική εξέλιξη για την Άγκυρα που μπορεί να αποδειχτεί αρντηική για εμάς. Γιατί αν το Στρατηγείο στη Σμύρνη μείνει ανοιχτό και η Λάρισα κλείσει τότε είναι βέβαιο ότι εμείς θα είμαστε οι χαμένοι.