Το Ισραήλ απορρίπτει τις προτάσεις Ομπάμα για Παλαιστινιακό κράτος.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου, με δηλώσεις του στο πλαίσιο της υποδοχής του στον Λευκό Οίκο, επισήμανε ότι «η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να συμβιβαστεί για την Ειρήνη», συγχρόνως όμως απέρριψε την έκκληση του προέδρου των Ην. Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, να ιδρυθεί παλαιστινιακό κράτος στα διεθνή σύνορα της ανακωχής του 1967.

   

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου ανέφερε μιλώντας στον πρόεδρο Ομπάμα ότι, από την ισραηλινή κυβέρνηση κρίνεται ότι «τέτοια σύνορα, το Ισραήλ δεν θα μπορεί να τα υπερασπιστεί», και τα χαρακτήρισε «συνορα ενός διαρκούς πολέμου». 

   

Οι δύο ηγέτες μετά από τις συνομιλίες τους, που επακολούθησαν στο Οβάλ Γραφείο, αναγνώρισαν στις δηλώσεις τους προς τους δημοσιογράφους ότι «υπάρχουν διαφωνίες στις θέσεις τους» για μία σειρά θεμάτων.

   

Ο πρόεδρος Ομπάμα επέμεινε ότι οι Ην. Πολιτείες και το Ισραήλ συνδέονται με πολύ ισχυρό δεσμό και κατέστη φανερό στους εκπροσώπους των μμε ότι, προσπάθησε να ελαχιστοποιήσει τις διαφωνίες, που εκδηλώθηκαν, στις διμερείς συνομιλίες. 

   

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου επισήμανε μόνον ότι «το Ισραήλ μπορεί να συνεργαστεί με τις Ην. Πολιτείες υπέρ της Ειρήνης».

   

Τέλος, αναφερόμενος στον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου τον προέτρεψε «να επιλέξει, μεταξύ της Χαμάς και της Ειρήνης».


Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς –με δηλώσεις του εκπροσώπου του– ζήτησε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα «να ασκήσει πιέσεις στον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου, να αποδεχθεί ένα παλαιστινιακό κράτος στα διεθνή σύνορα της ανακωχής του 1967». 

    «Η άρνηση του Νετανιάχου (να δεχθεί ως διεθνή σύνορα αυτά της ανακωχής του 1967, γιά το ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος) αποτελεί, συγχρόνως, μιάν άρνηση στην (ειρηνευτική) πρωτοβουλία του προέδρου Ομπάμα, στη διεθνή νομιμότητα, αλλά και στο διεθνές δίκαιο», τόνισε ο Αμπού Ρουντέϊνα, ο εκπρόσωπος του προέδρου Αμπάς. 

   

Αμερικανική διάψευση

    Στο μεταξύ, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Χίλαρι Κλίντον, χαρακτήρισε μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου τις συνομιλίες, που είχε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, «ειλικρινείς κι εγκάρδιες».

   

–Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ένα σημερινό δημοσίευμα των Τάϊμς της Νέας Υόρκης, ότι «Νετανιάχου και (η) Κλίντον είχαν μία τηλεφωνική συνομιλία σε ύφος οργίλο»(…) «στη διάρκεια της οποίας ο Νετανιάχου διαμαρτυρήθηκε στην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, επειδή ο πρόεδρος Ομπάμα πολύ σκληρά πίεσε το Ισραήλ, να κάνει στους Παλαιστίνιους παραχωρήσεις».