Το ΝΑΤΟ …καθησυχάζει τον Άσαντ! «Δεν πρόεκειται να επέμβουμε στη Συρία»



    Η στρατιωτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη τερματίζεται επισήμως σήμερα τα μεσάνυχτα, επτά μήνες μετά την έναρξή της. Ήταν «μία από τις πιο επιτυχείς» επιχειρήσεις στην 62χρονη ιστορία του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Ράσμουσεν κατά την ανακοίνωση της απόφασης αυτής την περασμένη εβδομάδα. 

   

Λίγο νωρίτερα, επί του αεροπλάνου που τον μετέφερε στη Λιβύη, ο ΓΓ του οργανισμού σημείωσε ότι «αποκλείεται εντελώς» μια στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Συρία, αλλά καταδίκασε ταυτοχρόνως την καταστολή του κινήματος αμφισβήτησης «των πολιτών από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας».

   

«Αυτό αποκλείεται εντελώς. Δεν έχουμε ουδεμία πρόθεση να επέμβουμε στη Συρία», σημείωσε ο Ράσμουσεν.

   

«Προφανώς καταδικάζω απερίφραστα την καταστολή (του κινήματος αμφισβήτησης) των πολιτών στη Συρία από τις δυνάμεις της τάξης. Αυτό είναι απολύτως σκανδαλώδες», σημείωσε, την επομένη μιας νέας ημέρας διαδηλώσεων στη χώρα αυτή με επτά νεκρούς.

   

«Ο μόνος τρόπος να προχωρήσουν στη Συρία, όπως και σε άλλες χώρες, είναι να ληφθούν υπόψη οι θεμιτές προσδοκίες του συριακού λαού, να γίνουν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις (…)», προσέθεσε.

   

«Κατ’αρχάς αναλάβαμε την ευθύνη της επιχείρησης στη Λιβύη επειδή υπήρχε σαφής εντολή του ΟΗΕ και είχαμε επίσης μια ισχυρή και ενεργή υποστήριξη από τις χώρες της περιοχής», συνέχισε, κρίνοντας ότι «καμία από τις προϋποθέσεις αυτές δεν υπάρχει στη Συρία».

   

«Οφείλουμε να παίρνουμε αποφάσεις ανάλογα με την περίπτωση. Σε συνολικό επίπεδο δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τη Λιβύη με τη Συρία», προσέθεσε.

   

«Δεν έχουμε ουδεμία πρόθεση να επέμβουμε στη Συρία», επανέλαβε.

Η δήλωση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά από τις ανοιχτές απειλές Άσαντ

Ο Άσαντ, σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του από την έναρξη της αιματηρής κρίσης στη χώρα του,στη βρετανική Sunday Telegraph, προειδοποιεί τη Δύση να μην επέμβει στη χώρα του.

«Η Συρία είναι τώρα το επίκεντρο της περιοχής, είναι το ρήγμα και αν παίξεις με το έδαφος θα προκαλέσεις σεισμό» λέει στη συνέντευξη.
Συνεχίζει μάλιστα απειλώντας με «ένα νέο Αφγανιστάν, ή δεκάδες Αφγανιστάν» για να επισημάνει ότι «κάθε πρόβλημα στη Συρία θα κάψει όλη την περιοχή. Αν το σχέδιο είναι να διαιρεθεί η Συρία, αυτό σημαίνει διαίρεση όλη της περιοχής».

Παραταύτα, υποστήριξε ότι η χώρα βρίσκεται σε δρόμο μεταρρυθμίσεων και παραδέχτηκε ότι οι δυνάμεις του έκαναν λάθη στο χειρισμό της κρίσης αν και επέμεινε στην επίσημη γραμμή ότι η εξέγερση οφείλεται «μόνο σε τρομοκράτες».

«Μαχόμαστε τους Αδελφούς Μουσουλμάνους από το 1950 και ακόμα συνεχίζουμε» είπε στη συνέντευξη. Υπενθυμίζεται ότι ο πατέρας του, Χαφέζ αλ Άσαντ ήταν εκείνος που το 1982 κατέπνιξε στο αίμα την εξέγερση των Αδελφών Μουσουλμάνων στη Χομς.