Το ΝΑΤΟ «μπαίνει» διστακτικά στη Λιβύη.Συμφωνία με ερωτήματα.

Επήλθε συμφωνία στο ΝΑΤΟ! Κυρίως για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων ενώ για τη  no fly zone, δημιουργούνται κάποια ερωτήματα από τις δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ Α.Ράσμουσεν ο οποίος λέει ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο «να βοηθήσει » στην επιβολή της no fly zone.

Ακόμη κι έτσι όμως η Συμμαχία φαίνεται ότι είναι πλέον πολύ κοντά στην ολοκληρωτική εμπλοκή στη Λιβύη.

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι έκαμψαν μετά από τέσσερις ημέρες τις αντιρρήσεις της Τουρκίας κατά κύριο λόγο αλλά και της Γερμανίας και συμφώνησαν ομοφωνα στο σχέδιο δράσης και για την «βοήθεια» στην  επιβολή no fly zone  στη Λιβύη.Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας και τι ακριβώς προβλέπει το σχέδιο αναμένονται. Πάντως για την Ελλάδα ,η συμφωνία σημαίνειι:
*Ενεργοποίηση του σχεδίου που προβλέπει πτήσεις ενός ιπτάμενου ραντάρ ,δύο ελικοπτέρων έρευνας διάσωσης και μίας φρεγάτας.

Διευκρινίζεται ότι για τα ελικόπτερα οι αποστολές τους θα αφορούν στην αποστολή για το εμπάργκο όπλων.

Η δήλωση Ράσμουσεν:

Το ΝΑΤΟ αποφάσισε να αρχίσει άμεσα η επιχείρηση για την επιβολή του εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης. Όλοι οι Σύμμαχοι ανέλαβαν τη δέσμευση να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους στο πλαίσιο του ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών για να σταματήσει η αφόρητη βία κατά των αμάχων της Λιβύης. Ο ανώτατος διοικητής ναύαρχος Σταυρίδης, θα ενεργοποίησει τα πλοία και τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ στην Κεντρική Μεσόγειο.
Η εφαρμογή του εμπάργκο θα προβλέπει ελέγχους πλοίων για τα οποία υπάρχει υπόνοια ότι μεταφέρουν όπλα ή μισθοφόρους. ..
Την ίδια στιγμή, το ΝΑΤΟ έχει ολοκληρώσει τα σχέδια για την εφαρμογή της no-fly – zone η οποία θα μπορέσει να συνεισφέρει στην ευρεία διεθνή προσπάθεια για την προστασία του λαού της Λιβύης από τη βία του Καντάφι .