Το ΝΑΤΟ συνεδριάζει για τη Λιβύη.Όλα ανοιχτά για επέμβαση.

Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ ,στις Βρυξέλλες σήμερα με πρώτο θέμα στην ατζέντα η κρίση στη Λιβύη.
Αμερικανοί και Βρετανοί είναι χωρίς δισταγμό υπέρ της επέμβασης στη Λιβύη,ακόμη κι αν αυτό σημαίνει σε πρώτη φάση την επιβολή απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο. Γερμανία,Ιταλία και Γαλλία δεν είναι ιδιαίτερα «θερμές» σε τέτοια εξέλιξη,αλλά οι εξελίξεις δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια.
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες οι δυνάμεις του Καντάφι , επανακτούν εδάφη και δύναμη.
Αυτή είναι η πληροφόρηση που έχει και ο Έλληνας ΥΕΘΑ Ε.Βενιζέλος από τους στρατιωτικούς επιτλείς του και τις όποιες πηγές πληροφόρησης έχουν στη Λιβύη.
Έτσι κι αλλιώς πάντως ο έλεγχος του εναέριου χώρου της Λιβύης έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες από τα ιπτάμενα ραντάρ του ΝΑΤΟ.
Η ελληνική θέση είναι σταθερή ,γνωστή και …εύπλαστη. Είμαστε υπέρ της διεθνούς νομιμότητας και αυτό τα καλύπτει όλα. Αν υπάρξει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ,εμείς είμαστε έτοιμοι να δώσουμε ότι χρειαστεί για οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση γίνει στη Λιβύη.
Συνοπτικά η ελληνική «προσφορά» σε ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη περιγράφεται ως εξής:

Το «χερσαίο αεροπλανοφόρο» της Κρήτης έχει αποδείξει την στρατηγική αξία του για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ,διαχρονικά. Στη πιθανή επιχείρηση εναντίον της Λιβύης η χρησιμότητά της συγκεκριμένης αεροπορικής και ναυτικής βάσης είναι…αυταποδεικτη.

Αυτό δεν σημαίνει ότι από το αεροδρόμιο της 115 Πτέρυγας Μάχης της Ελληνικής ΠΑ, θα απογειώνονται τα βομβαρδιστικά των ΗΠΑ για να πλήξουν στόχους στο έδαφος της Λιβύης. Οι αμερικανοί έχουν αεροπλανοφόρα από τα οποία θα απογειωθούν τα αεροσκάφη τους. Η Σούδα όμως παρέχει ασφάλεια σε όλους τους τομείς μιας μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης.

*Η αεροπορική της βάση μπορεί να δεχτεί ανά πάσα στιγμή, μαχητικά αεροσκάφη που για οποιοδήποτε λόγο –μηχανική βλάβη ή άλλη αιτία- πρέπει να επιχειρήσουν αναγκαστική προσγείωση.

*Το Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης,το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων και το Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, καλύπτουν απόλυτα το οποιοδήποτε περιστατικό προκύψει κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων.

*Οι αποθήκες καυσίμων μπορούν να ανεφοδιάζουν γρήγορα τα πλοία του αμερικανικού και νατοϊκού στόλου. Το ίδιο ισχύει και για τα αεροσκάφη.

*Στη Σούδα μπορούν να μετασταθμεύσουν σημαντικές μονάδες του αμερικανικού στρατού

*Το λιμάνι της Σούδας είναι το μόνο που έχει την υποδομή για να «δέσει» ένα από τα τεράστια αμερικανικά αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ.

Η δεύτερη ελληνική βάση η οποία θα χρησιμοποιηθεί ,είναι το Άκτιο. Αεροδρόμιο που αποτελεί αεροπορική βάση μεταστάθμευσης των ιπτάμενων νατοϊκών ραντάρ AWACS. Στις επιχειρήσεις εναντίον της Βοσνίας και της Σερβίας,το Άκτιο είχε χρησιμοποιηθεί από τα AWACS.Τότε η Αθήνα είχε αποσύρει τους Έλληνες πιλότους που πέταγαν με αυτά τα αεροπλάνα σε νατοϊκές αποστολές. Τα χρόνια πέρασαν και πολλά άλλαξαν. Σε ενδεχόμενη επιχείρηση στη Λιβύη φαίνεται ότι στα κόκπιτ των AWACS θα βρεθούν και Έλληνες.

Το Ελληνικό ΠΝ παίζει ήδη σημαντικότατο ρόλο στην σχεδιαζόμενη επέμβαση στη Λιβύη. Φρεγάτα του Στόλου μας βρίσκεται διαρκώς στα ανοιχτά της Λιβύης με ομάδα 18 πάνοπλων βατραχανθρώπων να επιβαίνει σ΄ αυτή και ελικόπτερο έτοιμο να επέμβει όπου χρειαστεί στο εσωτερικό της χώρας. Τα αρματαγωγά του ΠΝ έχουν αναλάβει –μαζί με εμπορικά πλοία- την μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης που έχει γίνει ποτέ. 100.000 Αιγύπτιοι που διώχτηκαν από τη Λιβύη,μεταφέρονται στη πατρίδα τους,με τη βοήθεια του Ελληνικού Στόλου.