Το ΝΑΤΟ υποβαθμίζει την απόρρητη έκθεση για τους Ταλιμπάν.Στηρίζεται σε 27.000 ανακρίσεις!

Η έκθεση του ΝΑΤΟ που κατηγορεί τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες ότι υποστηρίζουν τους αφγανούς ταλιμπάν δεν αποτελεί παρά μία «συλλογή δηλώσεων» κρατουμένων ταλιμπάν, από την οποία δεν πρέπει να «εξάγουμε συμπεράσματα», δήλωσε εκπρόσωπος της νατοϊκής δύναμης στο Αφγανιστάν (Isaf).

Σύμφωνα με την έκθεση που αποκαλύφθηκε από τον βρετανικό Τύπο, οι πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες (ISI) «υποστηρίζουν την ανάγκη συνέχισης του τζιχάντ και εκδίωξης των ξένων εισβολέων από το Αφγανιστάν».

Απέναντι στην οργισμένη αντίδραση του Ισλαμαμπάντ, που κατήγγειλε ως ψευδείς αυτούς τους ισχυρισμούς, η Isaf αναγκάσθηκε να υποβαθμίσει τη σημασία αυτού του κειμένου.

«Αυτή η έκθεση που έχει χαρακτηρισθεί απόρρητη, αποτελεί συλλογή απόψεων και ιδεών κρατουμένων ταλιμπάν και βασίζεται στα σχόλιά τους κατά τη διάρκεια της κράτησής τους. Είναι σημαντικό να τοποθετηθεί εντός του πλαισίου αυτού και κυρίως να μην εξαχθούν συμπεράσματα βασιζόμενα στα σχόλια των ταλιμπάν», δήλωσε ο Τζίμι Κάμινγκς, εκ των εκπροσώπων της Isaf. «Μπορεί να παρουσιάσει κατά κάποιον τρόπο ένα αντιπροσωπευτικό φάσμα των απόψεων των ταλιμπάν. Αλλά είναι σαφές ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εκτίμηση της προόδου της (στρατιωτικής) επιχείρησης», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με το BBC, η έκθεση, καρπός 27.000 ανακρίσεων 4.000 κρατουμένων ταλιμπάν και μελών της Αλ Κάιντα και ξένων μαχητών και πολιτών, αποκαλύπτει επίσης ότι το Πακιστάν και οι πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες γνωρίζουν τον τόπο κατοικίας των μελών της ηγεσίας των ταλιμπάν. Η δημοσίευση της έκθεσης συμπίπτει με την επίσκεψη στην Καμπούλ της υπουργού Εξωτερικών του Πακιστάν Χίνα Ραμπανί Χαρ, για την έναρξη «μίας νέας φάσης στις σχέσεις συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών», σύμφωνα με την αφγανική διπλωματία.

Η Καμπούλ υποψιάζεται ανοικτά το Πακιστάν ότι υποστηρίζει τους αφγανούς ταλιμπάν που διατηρούν βάσεις οπισθοφυλακής στις ζώνες των φυλών της αφγανο-πακιστανικής μεθορίου, ενώ ο μουλάς Όμαρ, ο ηγέτης των ταλιμπάν, «φιλοξενείται», σύμφωνα με πληροφορίες, στην Κουέτα του νοτιο-ανατολικού Πακιστάν. Οι αφγανοί ταλιμπάν ανακοίνωσαν σήμερα ότι δεν θα συμφωνήσουν σε αμερικανικό αίτημα για εκεχειρία ως όρο για ειρηνευτικές συνομιλίες και δε σχολίασαν την έκθεση του αμερικανικού στρατού. «Ο αγώνας μας και ο τζιχάντ θα συνεχισθούν μέχρι να εγκαθιδρύσουμε μία ισλαμική κυβέρνηση στο Αφγανιστάν, ανεξάρτητα του έτους αποχώρησης των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, το 2014 ή 2015, δήλωσε ο Κάρι Γιουσούφ Αχμάντι.