Το Πακιστάν ανοίγει πάλι διόδους ανεφοδιασμού για το ΝΑΤΟ

Το Πακιστάν πρόκειται να ανοίξει εκ νέου τις διόδους ανεφοδιασμού για τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, αλλά θα επιβάλλει δασμούς, δήλωσε στο Reuters ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας.

Οι δίοδοι είχαν κλείσει μετά την αεροπορική επίθεση που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο από ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις κατά την οποία σκοτώθηκαν 24 Πακιστανοί στρατιώτες.

Η ίδια πηγή είπε ότι οι δασμοί στοχεύουν τόσο στο να εκφράσουν την οργή του Πακιστάν για το συμβάν της 26ης Νοεμβρίου όσο και στη συγκέντρωση χρημάτων για την αντιμετώπιση των επιθέσεων των Ταλιμπάν στο πακιστανικό έδαφος. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί ημερομηνία για το άνοιγμα των διόδων ανεφοδιασμού.

Η επίθεση του ΝΑΤΟ προκάλεσε ένταση στις σχέσεις Πακιστάν και ΗΠΑ. Οι σχέσεις των δύο ήταν ήδη τεταμένες λόγω της επιχείρησης εξόντωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν από τις αμερικανικές δυνάμεις τον Μάιο του περασμένου χρόνου. Το γεγονός εξέθεσε τον πακιστανικό στρατό, ο οποίος κυβερνά την χώρα τα μισά και πλέον χρόνια της 64ετούς ιστορίας της και καθορίζει την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας.

Ερωτηθείς για το αν το άνοιγμα των διόδων αποτελεί ένδειξη ότι η κρίση βαίνει προς εκτόνωση, ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι ακόμη υπάρχει δρόμος μέχρι να επανέλθουν οι σχέσεις σε φυσιολογικό επίπεδο.