Το Πακιστάν θα επιτρέψει σε Κινέζους να εξετάσουν τα συντρίμμια του Αμερικανικού stealth ελικοπτέρου

Η κόντρα ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Πακιστάν καλά κρατεί. Το νέο επεισόδιο που αναμένεται να ταράξει ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών, αφορά στα συντρίμμια του stealth αμερικανικού ελικοπτέρου που έπεσε το βράδυ της επιχείρησης της εκτέλεσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν.
Όπως αναφέρει το Ρωσικό δίκτυο Russia today, το Πακιστάν έκανε δεκτό το αίτημα της Κίνας και θα επιτρέψει σε Κινέζους εμπειρογνώμονες και ειδικούς να εξετάσουν όλα τα συντρίμμια του αμερικανικού ελικοπτέρου. Αυτό σημαίνει ότι μια μικρή ή και μεγαλύτερη λεπτομέρεια μπορεί να μεταφέρει την τεχνογνωσία των Αμερικάνων στο Κινέζικο στρατόπεδο.
 
Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους μέχρι στιγμής δεν έχουν αντιδράσει αλλά καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν την έντονη δυσαρέσκεια τους προς την Πακιστανική κυβέρνηση. Οι Κινέζοι από την πλευρά τους χαρακτηρίζουν το γεγονός σαν …θησαυρό.
 
Υψηλόβαθμο στέλεχος της Αεροπορίας του Πακιστάν δήλωσε και στο Αμερικάνικο δίκτυο ABC τα εξής: “Προσανατολιζόμαστε να επιτρέψουμε στην Κίνα να εξετάσει τα συντρίμμια του σκάφους”.Την ίδια στιγμή κύκλοι του Πενταγώνου τονίζουν ότι έχουν υποβάλλει αίτημα προς το Πακιστάν να τους επιστραφεί το “πακέτο” διότι ανήκει στις ΗΠΑ. Οι ίδιοι κύκλοι πάντως χαριτολογώντας τονίζουν ότι :”θα εκπλαγούμε εάν οι Κινέζοι δεν έχουν ήδη εξετάσει τα συντρίμμια του ελικοπτέρου. Εξάλλου για πολλές ημέρες τα συντρίμμια ήταν έκθετα και όποιος ήθελε τα πλησίαζε. Ακόμη και μικρά παιδιά έπαιζαν γύρω τους”
 
Ο Bill Sweetman ειδικός αρθρογράφος στη Daily Mail σε θέματα αεροναυπηγικής τόνισε ότι το ελικόπτερο που έπεσε είναι τύπου H-60 blackhawk το οποίο είχε υποστεί ολοκληρωτικό “λίφτινγκ” υψηλότατων προδιαγραφών και είχε μετατραπεί σε ένα υπερσύγχρονο stealth