Το Πεκίνο φοβάται τη διαφθορά για το ΚΚΚ!

  Η διαφθορά αποτελεί την κύρια απειλή για το Κομμουνιστικό Κόμμα στην Κίνα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο, ο οποίος προειδοποίησε για μια αλλαγή της «φύσης της εξουσίας», αν η διαφθορά δεν περιοριστεί. 

   

«Η διαφθορά είναι η κύρια απειλή για το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία. Αν αυτό το ζήτημα δεν αντιμετωπιστεί σωστά, η φύση της εξουσίας μπορεί να αλλάξει. Μας περιμένει μια πολύ σοβαρή πρόκληση», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός.

   

Για το λόγο αυτό αρμόζει «να ενισχύσουμε τη διαφάνεια των κυβερνητικών υποθέσεων για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια επίβλεψη της κυβέρνησης από το λαό», δήλωσε ο Γουέν στη διάρκεια συνεδρίασης στην οποία συμμετείχαν πολλοί υψηλόβαθμοι κινέζοι ηγέτες, σύμφωνα με τον ιστότοπο της κυβέρνησης (china.com.cn).

   

«Τα κρούσματα διαφθοράς αυξάνουν σταδιακά στις κρατικές επιχειρήσεις», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο οποίος διαπιστώνει πως εν γένει το φαινόμενο παράγεται «ευκολότερα και συχνότερα εκεί όπου είναι συγκεντρωμένη η διοικητική εξουσία και η διαχείριση του κεφαλαίου και των πόρων».

   

Η κινεζική κοινή γνώμη εκφράζεται όλο και πιο ανοικτά εναντίον της διαφθοράς των στελεχών του καθεστώτος, ιδιαίτερα μέσω μπλογκ στο Ίντερνετ.

    Πέρυσι ένας μπλόγκερ είχε καταγγείλει την προτίμηση μερικών υψηλόβαθμων κομμουνιστών αξιωματούχων για τα πολυτελή ρολόγια, δημοσιεύοντας στο Ίντερνετ φωτογραφίες και αναφέροντας –αφού πρώτα έκανε εμπεριστατωμένη έρευνα– τη μάρκα και την αξία του ρολογιού τους.