Το ΣΑ απαιτεί από το Σουδάν να σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές στο Νότιο Σουδάν «αμέσως»

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών απαίτησε από το Σουδάν να σταματήσει αμέσως τις αεροπορικές επιδρομές του στο Νότιο Σουδάν και θα εξετάσει τις επόμενες ημέρες τι μέτρα θα λάβει για να συμβάλλει στον τερματισμό των συγκρούσεων ανάμεσα στις δύο χώρες της ανατολικής Αφρικής πριν να κλιμακωθούν σε γενικευμένο πόλεμο.

   Ανώτερα στελέχη του ΟΗΕ είπαν στο 15μελές ΣΑ ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στην πολιτεία Γιούνιτι του Νότιου Σουδάν από την πολεμική αεροπορία του Σουδάν είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 άμαχοι, να τραυματιστούν τουλάχιστον άλλοι 34 και να προκληθούν μεγάλες ζημιές σε υποδομές, ειδικά πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

   Οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν διέψευσαν ότι προέβησαν σε αεροπορικές επιδρομές.

   Ο πρόεδρος του Νότιου Σουδάν Σάλβα Κίιρ δήλωσε ότι οι νέες εχθροπραξίες ισοδυναμούν με κήρυξη πολέμου από το Χαρτούμ.

   Οι συγκρούσεις κατά μήκος των ανεπαρκώς οροθετημένων συνόρων των δύο κρατών –τις δύο πλευρές ενός εμφυλίου που διήρκεσε δεκαετίες και στοίχισε εκατομμύρια ζωές– κλιμακώθηκαν σε μια αναμέτρηση για τα πετρελαϊκά κοιτάσματα στο Χέγκλιγκ, που καταλήφθηκαν από δυνάμεις του Νότιου Σουδάν νωρίτερα αυτό το μήνα. Οι δυνάμεις του Νότιου Σουδάν, το οποίο κήρυξε την ανεξαρτησία του τον Ιούλιο του 2001, αποχώρησαν.