Το «βαθύ λαρύγγι» των Wikileaks σε βίντεο.Το μοιραίο λάθος των αμερικανών με τον Μάνιγκ.

Ένα αποκαλυπτικό ντοκυμαντέρ παρουσιάζει ο Guardian,για τον Ντάνυ Μάννινγκ,τον άνθρωπο που οι αμερικανοί κρατούν φυλακισμένο,κατηγορώντας τον ότι είναι αυτός που διοχέτευσε στο Wikileaks, τα απόρρητα τηλεγραφήματα από πρεσβείες των ΗΠΑ σ΄ όλο το κόσμο,προς το Στέητ Ντιπάρτμεντ. 

Ο Αμερικανός στρατιώτης στο κέντρο των αποκαλύψεων Wikileaks ήταν “διανοητικά εύθραυστος” πριν από την αποστολή του στο Ιράκ σύμφωνα με το ντοκυμαντέρ του Guardian.

Ο Bradley Manning, ο οποίος συνελήφθη πριν από ένα χρόνο κατηγορούμενος για τη μεγαλύτερη διαρροή ασφάλειας στην αμερικανική στρατιωτική ιστορία, δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει τεθεί σε υπηρεσία στο Ιράκ, σύμφωνα με στέλεχος από το το Fort Leonard Wood τη στρατιωτική βάση στο Μισούρι, όπου ο Manning είχε εκπαιδευτεί το 2007.

Αυτό ενισχύσει τη διαρροή εμπιστευτικών στρατιωτικών εκθέσεων που αποκαλύπτουν ότι άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί πίστευαν ότι ήταν ανίκανος να πάει στο Ιράκ.

Ο Manning περιγράφεται ως ένας ανθρωπος με ξεσπάσματα και η απόφαση για τη τοποθέτησή του στο Ιράκ “χρεώνεται” στις αποτυχίες των αρμόδιων επιτροπών που κρίνουν ποιοι πρέπει να απαλλαγούν και ποιοι όχι.

Παρά τα βίαια ξεσπάσματα και τη διάγνωση της διαταραχής προσαρμογής, ο Manning πήγε στο Ιράκ, όπου σύμφωνα με τις κατηγορίες “κατέβασε” παράνομα χιλιάδες ευαίσθητα στρατιωτικά και διπλωματικά έγγραφα και τα μετέφερε στα Wikileaks .

Η έρευνα του Guardian παρουσιάζει στοιχεία και συνεντευξεις που αποδεικνύουν ότι η ασφάλεια ήταν τόσο χαλαρή στην υπηρεσία του Manning στο Ιράκ ώστε πάνω απο 300 στρατιώτες είχαν πρόσβαση στην αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπου εργάστηκε ο Manning.Τους κωδικούς πρόσβασης των υπολογιστών τους είχαν κολλήσει σε «sticky notes» στις οθόνες των υπολογιστών!

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ