Το πυροβολικό της Συρίας πήρε θέσεις κοντά σε κατοικημένες περιοχές

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν στη δημοσιότητα δορυφορικές φωτογραφίες που δείχνουν ότι το πυροβολικό της Συρίας έχει πάρει θέσεις κοντά σε κατοικημένες περιοχές και πως το καθεστώς μετακινεί τις δυνάμεις του από τη μια πόλη στην άλλη.

   

Ο Ρόμπερτ Φορντ, ο αμερικανός πρεσβευτής στη Συρία, δημοσίευσε τις φωτογραφίες αυτές στο Facebook, σε μια προσπάθεια να ασκηθεί πίεση στον πρόεδρο Ασαντ να αποσύρει τις δυνάμεις του, όπως προβλέπει το ειρηνευτικό σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Αναν.

   

Ο Φορντ αναφέρει πως οι συριακές δυνάμεις έχουν αποσυρθεί από ορισμένες περιοχές, όμως επικαλείται πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες το συριακό πυροβολικό έχει πλήξει κατοικημένες ζώνες σε αρκετές περιοχές της τελευταίες δύο ημέρες και ο στρατός έχει πραγματοποιήσει συλλήψεις σε προάστια της Δαμασκού. 

   

«Οι επιχειρήσεις της συριακής κυβέρνησης δεν μειώνονται, όπως όλοι έχουμε συμφωνήσει ότι αποτελεί το πρώτο βήμα για την επιτυχία της πρωτοβουλίας Αναν», τόνισε ο Φορντ, ο οποίος εγκατέλειψε τη Δαμασκό όταν έκλεισε η αμερικανική πρεσβεία τον Φεβρουάριο. 

   

«Το καθεστώς και ο λαός της Συρίας πρέπει να γνωρίζουν ότι παρακολουθούμε, το καθεστώς δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια», πρόσθεσε ο αμερικανός διπλωμάτης. 

    Δεν είναι εύκολο για κάποιον μη εκπαιδευμένο να δει τις λεπτομέρειες στις δορυφορικές εικόνες που ανέβασε ο Φορντ στο Facebook, στη σελίδα https://www.facebook.com/notes/us-embassy-damascus/a-message-from-ambassador-ford/10150655544736938. 

   

Οι εικόνες έχουν βέλη και σύμβολα αρμάτων μάχης, τα οποία όπως διευκρίνισε ο πρεσβευτής δηλώνουν την παρουσία τεθωρακισμένων. 

   

Ο Φορντ σημείωσε πως οι εικόνες δείχνουν την αποχώρηση των αρμάτων μάχης από την Νταέλ στην επαρχία Ντεράα, όπως και από το χωριό Ταφτανάζ, ανατολικά της Ιντλίμπ. 

   

Ομως, σύμφωνα με τον ίδιο, «η συριακή κυβέρνηση απλώς μετακίνησε μερικά τεθωρακισμένα από το Ταφτανάζ στην γειτονική πόλη Ζιρντάνα».

    Άλλες εικόνες δείχνουν με βέλη πως η συριακή κυβέρνηση «διατήρησε μονάδες του πυροβολικού κοντά σε κατοικημένες περιοχές, όπως η Χομς και το Ζαμπαντάνι, απ’ όπου μπορούν να ανοίξουν πυρ» εναντίον των αμάχων. 

   

Είναι η δεύτερη φορά, από τις 10 Φεβρουαρίου που ο Φορντ δημοσιοποιεί εικόνες για να αποδείξει ότι το συριακό καθεστώς στοχεύει εναντίον κατοικημένων περιοχών. 

   

Οι πιστές στον Ασαντ δυνάμεις έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 9.000 ανθρώπους στις διάρκεια της εξέγερσης, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Η Δαμασκός επιμένει πως οι νεκροί είναι 6.044, από τους οποίους οι 2.566 στρατιώτες και αστυνομικοί.