Το «στρατηγικό» δίλημμα του Ισραήλ

Το Ισραήλ από την ημέρα της γέννησής του βρίσκεται υπό διαρκή απειλή.Κι αν όλες τις προηγούμενες κατόρθωσε να τις αντιμετωπίσει,έχοντας πάντα την έμπρακτη στήριξη μεγάλων δυνάμεων,αυτή τη τελευταία απειλή του Ιράν,ενδέχεται να κληθεί να την αντιμετωπίσει μόνο του. Μπορεί;

Οι ΗΠΑ του Ομπάμα,δείχνουν απρόθυμες να ανάψουν πράσινο φως για επίθεση στο Ιράν.Όλες σχεδόν οι αναλύσεις από τις ΗΠΑ ,προσπαθούν να υποβαθμίσουν το μέγεθος του πυρηνικού κινδύνου από το Ιράν,υποστηρίζοντας ότι η Τεχεράνη είναι ακόμη μακριά από τη παράδοση του πρώτου πυρηνικού όπλου.

Όμως ακόμη κι αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από το Ισραήλ,το οποίο βλέπει το Ιράν να γίνεται μία αναδυόμενη πυρηνική δύναμη. Κι αυτή η αίσθηση,φοβάται το Ισραήλ, θα οδηγήσει κι άλλες εχθρικές προς αυτό χώρες,στην αγκαλιά της Τεχεράνης.

Το Ισραήλ πιστεύει ότι μία επιτυχημένη επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν θα “κόψει” την πορεία του προς την απόκτηση πυρηνικών όπλων και την “όρεξη” άλλων χωρών να την ακολουθήσουν και να μπουν στη σφαίρα επιρροής της.

Το δύσκολο να απαντηθεί ερώτημα είναι αν το Ισραήλ,μπορεί από μόνο του να κάνει μία επιτυχημένη επίθεση στο Ιράν.

Το βέβαιο είναι ότι ετοιμάζεται. Η συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν για τη χρήση αεροπορικής βάσης στα σύνορα με το Ιράν αυτό δείχνει,αλλά δεν είναι αρκετό αυτό για να εκλείψουν τα προβλήματα της μεγάλης απόστασης που χωρίζουν τα αεροσκάφη του Ισραήλ από τους στόχους του Ιράν. Και η επιτυχία είναι αμφίβολη.

Το Ισραήλ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι μπορεί να κάνει μια τέτοια επιχείρηση χωρίς την ουσιαστική στήριξη των ΗΠΑ.Επιχείρηση που δεν μπορούν ασφαλώς να την κάνουν μυστικά από την Ουάσινγκτον.Γιατί δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι ΗΠΑ θα εγκρίνουν αυτή την επιχείρηση ,χωρίς να έχουν εγγυήσεις ότι τα Στενά του Ορμούζ δεν θα κλείσουν. Εγγυήσεις που το Ισραήλ δεν μπορεί να δώσει.

Γι΄αυτό και οι αναλύσεις από ΗΠΑ ,όπως αυτή του Stratfor υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ θα τολμούσε να επιτεθεί μόνο του αν είναι πραγματικά αποφασισμένο να “προκαλέσει παγκόσμιο οικονομικό χάος”.Το Ισραήλ πρέπει να ευθυγραμμίσει τα συμφέροντά του με τις ΗΠΑ,κάτι που είναι δύσκολο,γιατί τα συμφέροντα της Ουάσινγκτον είναι μάλλον ….πολύπλοκα. 

Το «στρατηγικό δίλημμα» του Ισραήλ είναι μεγάλο.