«Τοξικές οβίδες έχει ο Άσαντ στη Συρία»,γράφει το Der Spiegel

Πληροφορίες ότι στην Συρία πραγματοποιήθηκαν δοκιμές οβίδων, οι οποίες μπορούν να «γεμιστούν» με τοξικό συστατικό, που πλήττει τον άνθρωπο, μεταφέρει σήμερα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Συγκεκριμένα το περιοδικό υποστηρίζει ότι 5-6 οβίδες, χωρίς να έχουν γεμιστεί με τοξικό  συστατικό αέριο  εκτοξεύθηκαν στα τέλη Αυγούστου σε έρημο περιοχή κοντά στην πόλη Σαφίρα, ανατολικά από το Χαλέπι. Κοντά στο σημείο που έγιναν οι δοκιμές είναι εγκατεστημένο, αναφέρεται από ,το Der Spiegel  ερευνητικό κέντρο για την παρασκευή χημικού όπλου . Σύμφωνα με στοιχεί δυτικών μυστικών υπηρεσιών, σ’ αυτό παράγονται τα τοξικά αέρια ζαρίν, ταμπούν και ιπρίτ. Να σημειωθεί ότι στο τέλος Ιουλίου  είχε μεταδοθεί – πάλι από το το περιοδικό Der Spiegel - ότι σύμφωνα με τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες,οι συριακές αρχές μετέφεραν πυρομαχικά που περιείχαν φονικό αέριο νεύρων από την πόλη Χομς και από άλλα μέτωπα συγκρούσεων με τους αντάρτες. 
Το περιοδικό επικαλείτο τότε  έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND) της Γερμανίας που αναφέρει ότι τμήμα του συριακού χημικού οπλοστασίου μεταφέρθηκε από στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στη Χομς–προπύργιο των ανταρτών–σε πιο ασφαλή τοποθεσία για φύλαξη.
Οι πληροφορίες της BND ανεφεραν ότι τα όπλα περιέχουν VX και σαρίν–δύο τύπους αερίου που προκαλούν παράλυση και τον θάνατο. Και ό λεγόμενος  Ελεύθερος Συριακός Στρατός των ανταρτών είχε τότε ανακοινώσει  ότι το καθεστώς μεταφέρει χημικά όπλα στα αεροδρόμια.

Οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι ο συριακός στρατός έχει στην κατοχή του περίπου 1.000 τόνους από αυτά τα χημικά. Μεγάλο μέρος του οπλοστασίου αυτού φυλάσσεται στη στρατιωτική βάση Σαφίρ, περίπου 20 χιλιόμετρα έξω από το Χαλέπι.
 Ανεξάρτητοι αναλυτές εκφράζουν επιφυλάξεις αν πάντα οι σχετικές πληροφορίες για τοξικά αέρια και άλλα παρόμοια όπλα μαζικής καταστροφής είναι ακριβείς ή παίζευαι και έ=να παιχνίδι εντυπώσεων – ‘οπως πχ με τον Σαντάμ στο Ιράκ.