Τρεις υπουργοί στη φυλακή! Η Σαββούλα Λιάτσου μεταδίδει.

Της ΣΑΒΒΟΥΛΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ
Εβδομαδιαία ρουτίνα φαίνεται ότι γίνεται η διαδήλωση της Παρασκευής στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο.
Ο Συνασπισμός της Επανάστασης της 25ης Ιανουαρίου στην Αίγυπτο καλεί τους πολίτες να λάβουν μέρος σε μια ακόμη διαδήλωση του ενός εκατομμυρίου αύριο μετά την μεσημβρινή προσευχή για να διεκδικήσουν την πλήρη απομάκρυνση κάθε πολιτικού που συνδέεται με το παλιό καθεστώς.
Συγκεκριμένα, ζητούν την απομάκρυνση του πρωθυπουργού ΄Αχμεντ Σαφίκ και των υπουργών Εξωτερικών, Αμυνας, Δικαιοσύνης, και  Εσωτερικών, την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων και την άρση του νόμου εκτάκτου ανάγκης που ισχύει από το 1981 οπότε δολοφονήθηκε ο τότε πρόεδρος της χώρας Ανουαρ Σαντάτ.
Από την άλλη πλευρά το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο που διοικεί τη χώρα στη σελίδα του στο facebook υπεραμύνεται των προσπαθειών που γίνονται για τον εκδημοκρατισμό και τη σταθεροποίηση της χώρας και τονίζει ότι το παλάτι Ορούμπα,όπου έμενε ο Μουμπάρακ και η οικογένειά του, έχει κλείσει. Η δήλωση αυτή έρχεται σε απάντηση των φημών που ήθελαν τον εκδιωχθέντα πρόεδρο να διοικεί κεκαλυμμένα τη χώρα από το θέρετρο της Ερυθράς , Σαρμ Ελ Σέιχ.
Παράλληλα, καθημερινά είναι τα μηνύματα μέσω των κινητών τηλεφώνων που στέλνει ο στρατός σε όλους  τους πολίτες, καλώντας τους να στηρίξουν την μεταρρύθμιση της χώρας, να επιστρέψουν στις δουλειές τους και να παραδώσουν τα όπλα που τυχόν έχουν φτάσει στα χέρια τους.
Πάντως, σήμερα φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν χθες στο OnAlert ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ έφυγε για τη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να συνεχίσει την θεραπεία του για την αντιμετώπιση του καρκίνου στο πάγκρεας στο νοσοκομείο Ταμπούκ.Οι Αιγυπτιακές αρχές δεν έχουν μέχρι στιγμής κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα αυτό.


ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΤΡΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΝΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ

Στις φυλακές Τόρρα έξω από το Κάιρο οδηγήθηκαν  τρεις υπουργοί και ένας επιχειρηματίας που κατηγορούνται για διαφθορά, κατάχρηση εξουσίας, σπατάλη δημοσίων αγαθών και ξέπλυμα χρήματος.
Χθες επικυρώθηκε από το δικαστήριο η απόφαση του ανώτατου εισαγγελέα να προφυλακιστούν και να δεσμευθεί η περιουσία των πρώην υπουργών Κατοικιών ΄Αχμεντ Ελ Μαγκράμπι, Τουρισμού Ζοχέρ Γκαράνα και του βουλευτή επιχειρηματία ΄Αχμεντ Εζ, ο οποίος υπήρξε επιστήθιος φίλος του Γκαμάλ Μουμπάρακ και του είχε παραχωρηθεί το μονοπώλιο του σιδήρου στην Αίγυπτο. Ο υπουργός Εμπορίου Ρασίντ Μωχάμεντ Ρασίντ δεν έχει ακόμη συλληφθεί γιατί διέφυγε στο Ντουμπάι λίγες ημέρες πριν από την απομάκρυνση του Μουμπάρακ.
Στη φυλακή βρίσκεται ήδη και ο υπουργός Εσωτερικών Χαμπίμπ Ελ ΄Αντλι, ο οποίος αντιμετωπίζει επιπλέον τις κατηγορίες της δολιοφθοράς εναντίον των συμφερόντων της χώρας, καθώς πιστεύεται ότι έδωσε την εντολή να γίνει επίθεση με πραγματικά πυρά εναντίον των διαδηλωτών και να ανοίξουν οι φυλακές για να αφεθούν ελεύθεροι οι κρατούμενοι. Παράλληλα, εναντιον του έχει αρχίσει μια ακόμη έρευνα γιατί κατηγορείται ότι βρίσκεται πίσω από το λουτρό αίματος έξω από την κόπτικη εκκλησία στην Αλεξάνδρεια την παραμονή της Πρωτοχρονιάς
Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της κατάχρησης και διαφθοράς είναι τρεις ακόμη επιχειρηματίες. Ο Γιασσίν Μανσούρ, αδελφός του Μωχάμεντ Μανσούρ πρώην υπουργού Μεταφορών. Ο κατηγορούμενος Γ.Μανσούρ βρίσκεται στο Λονδίνο για λόγους υγείας, από τα μέσα Ιανουαρίου, πολύ πριν ξεσπάσει η επανάσταση. Κατηγορούμενοι είναι ακόμη ο πρώην διευθυντής της κυβερνητικής εφημερίδας «Αχμπάρ Ελ Γιούμ» και ο επιχειρηματίας Ουαχίντ Μετουάλι Γιούσεφ.