Τρία παιδιά νεκρά στο Αφγανιστάν από έκρηξη βόμβας.

 Βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε ποδήλατο σκότωσε τρία παιδιά και τραυμάτισε έξι άμαχους στο νότιο Αφγανιστάν την Τετάρτη σε καταυλισμό για προσκυνητές που επέστρεφαν από την Μέκκα, ενώ έγινε γνωστό πως ένας άμαχος σκοτώθηκε από βομβαρδισμό του NATO.

   

Τα παιδιά πουλούσαν ψεύτικα λουλούδια από χαρτί και πλαστικό όταν σημειώθηκε η έκρηξη στον καταυλισμό, κοντά στην πόλη Κανταχάρ, η οποία θεωρείται πνευματικό «λίκνο» των Ταλιμπάν, ανέφεραν αστυνομικοί.

   

Οι περισσότεροι τραυματίες ήταν οδηγοί ταξί που περίμεναν στον καταυλισμό–ο οποίος ήταν άδειος την ώρα του αιματηρού επεισοδίου. «Τρία παιδιά σκοτώθηκαν και έξι ενήλικες τραυματίστηκαν», δήλωσε ο στρατηγός Μοχάμαντ Χαν Μουτζαχίντ, επικεφαλής της αστυνομίας στην ομώνυμη επαρχία.

   

Η βόμβα πυροδοτήθηκε εξ αποστάσεως, ανέφεραν τοπικοί αξιωματούχοι που επιβεβαίωσαν τον απολογισμό των νεκρών.

    Επίσης χθες, η διεθνής δύναμη αρωγής για την ασφάλεια του Αφγανιστάν (ISAF) ανακοίνωσε ότι ένα από τα αεροσκάφη της σκότωσε “από ατύχημα” έναν άμαχο και τραυμάτισε δύο παιδιά στην Μάρτζα, στη γειτονική επαρχία Χελμάντ, την Τρίτη. Η ISAF ανέφερε ότι στέλνει μια ομάδα στην περιοχή για να ερευνήσει το περιστατικό.

   

Τα επεισόδια αυτά σημειώθηκαν ενώ η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο συνεχιζόμενος εννεαετής πόλεμος στο Αφγανιστάν εισέρχεται σε μια «νέα, μάλλον σκοτεινότερη» φάση: «η εξάπλωση των ένοπλων ομάδων απειλεί την δυνατότητα των ανθρωπιστικών οργανώσεων να φτάνουν σε αυτούς που έχουν ανάγκη», δήλωσε ο Ρέτο Στόκερ, επικεφαλής της αποστολής της ΔΕΕΣ στο Αφγανιστάν. «Η πρόσβαση της ΔΕΕΣ ουδέποτε ήταν τόσο ανεπαρκής τα τελευταία 30 χρόνια».

   

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναμένεται να δώσει στην δημοσιότητα την “επισκόπηση”, από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, της νέας αμερικανικής στρατηγικής στον πόλεμο του Αφγανιστάν. Ο Ομπάμα έστειλε 30.000 στρατιώτες ως ενισχύσεις στη χώρα.

       

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν είναι «καταδικασμένος» εάν το Πακιστάν δεν «εξαλείψει» τα καταφύγια των εξτρεμιστών εντός των συνόρων του, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσαν οι εφημερίδες The Los Angeles Times και The New York Times χθες Τετάρτη.