«Τρομερό πλήγμα για τους Seals, η απώλεια 20 μελών τους στη κατάρριψη του Chinook»

Η απώλεια 20 στρατιωτών της μονάδας επιλέκτων Navy Seals στο Αφγανιστάν στο δυστύχημα με το ελικόπτερο, που πιθανόν να κατέριψαν οι Ταλιμπάν, αποτελεί «τρομερό πλήγμα» για τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις, «αυτές ακριβώς που συνδιαμορφώνουν τη στρατηγική για το Αφγανιστάν», αναφέρουν σήμερα έγκυρες πηγές στην Ουάσινγκτον, μιλώντας στο Γαλλικό πρακτορείο.

   

«Είναι κάτι χωρίς προηγούμενο. Μακράν, το χειρότερο στην ιστορία μας», δήλωσε σήμερα στους Navy Times, απ την πλευρά του, ενα μέλος των Navy Seals, την ώρα που ο ίδιος παραδέχεται ότι «χθες, δέχθηκαμε ένα πλήγμα στην αξιοπιστία μας».

   

Το ελικόπτερο Σινούκ συνετρίβη, ενώ πετούσε πάνω απ την κοιλάδα Τανγκί, απομακρυσμένη περιοχή της επαρχίας Ουαρντάκ, περίπου 100 χλμ.στα νοτιοδυτικά της Καμπούλ.

   

Υπενθυμίζεται ότι το Seals είναι το ακρωνύμιο για τις λέξεις : Sea, Air, Land (θάλασσα, αέρας, γη). 

   

Με τη συντριβή του Σινούκ σκοτώθηκαν 30 Αμερικανοί και οκτώ Αφγανοί.

   

Η ίδια μονάδα επιλέκτων κάνει –κάθε νύκτα– επιχειρήσεις με στόχο την εξόντωση, ή την σύλληψη Ταλιμπάν. 

   

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΝΑΤΟ, σε περίπου επτά χιλιάδες επιχειρήσεις της κατηγορίας αυτής, εντός του β’εξάμηνου του ’10, «δύο χιλιάδες Ταλιμπάν σκοτώθηκαν, οι διπλάσιοι αιχμαλωτίστηκαν». 

   

Πιθανολογείται, στην Ουάσινγκτον, ότι το δυστύχημα με το ελικόπτερο Σινούκ αφορά μια ακόμα πιο επίλεκτη μονάδα των Navy Seals, που είναι όλοι κι όλοι περίπου 2.300, δηλαδή την ‘Team 6’, που αριθμεί μόνον 300 μέλη.

   

Είναι, ακριβώς, η ‘Team 6’, άντρες της οποίας την Πρωτομαγιά φέτος εξόντωσαν τον Οσάμα μπιν Λάντεν, αναφέρεται σήμερα από αμερικανικά μμε. 

    Ο χαρακτήρας των επιχειρήσεων, που η εν λόγω μονάδα πραγματοποιεί, είναι τόσο ‘ευαίσθητος’, ώστε ενίοτε η διενέργειά τους «δεν επιβεβαιώνεται, επισήμως».

   

Η απώλεια, λοιπόν, 20 επίλεκτων στρατιωτών ούτως ή άλλως δε θα είναι εύκολο να ‘επουλωθεί’, άμεσα, ιδίως αν κανένας αναλογιστεί ότι καθένας τους υποβάλλεται σε μια επίπονη εκπαίδευση, διάρκειας πέντε ετών.