Τυνησία:Έφυγε ο πρόεδρος,κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη χώρα.

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξαν οι αρχές στην Τυνησία, απαγορεύοντας τις συναθροίσεις άνω των 3 ατόμων, καθώς οι βίαιες ταραχές συνεχίζονται. Αφού καθαίρεσε την κυβέρνηση και προκήρυξε εκλογές, ο Μπεν Άλι εγκατέλειψε τη χώρα.

Καθήκοντα προέδρου ανέλαβε ο Μοχάμεντ Γανούσι, μέχρι σήμερα πρωθυπουργός. Ανακοίνωσε μέσω της κρατικής τηλεόρασης ότι αναλαμβάνει την προσωρινή προεδρία της χώρας αντικαθιστώντας τον Ζίν Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλί, οποίος εγκατέλειψε τη χώρα μετά από 23 χρόνια διακυβέρνησης.

«Με βάση το άρθρο 56 του Συντάγματος αναλαμβάνω από τη στιγμή αυτή τη θέση του προσωρινού προέδρου» ανακοίνωσε ο 69χρονος Γανούσι, από το προεδρικό μέγαρο στην Καρχηδόνα και έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο της Βουλής Φουάντ Μεμπάζα και τον πρόεδρο της Γερουσίας Αμπντάλα Καλάλ.

Κάλεσε όλους του πολίτες σε ενότητα και ζήτησε να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. «Υπόσχομαι ότι θα τηρήσω το Σύνταγμα και τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ανακοινωθεί διαβουλευόμενος με όλες τις πολιτικές πλευρές, περιλαμβανόμενων των πολιτικών κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων», είπε.

Πριν εγκαταλείψει τη χώρα, ο Μπεν Άλι κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και διέταξε το στρατό και την αστυνομία να ανοίγουν πυρ εναντίον όσων δεν υπακούν τις εντολές, επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας καθημερινά από τις 17:00 ως τις 07:00. 

Ήδη, ο στρατός ανέλαβε τον έλεγχο του διεθνούς αεροδρομίου της Τύνιδας, ενώ ο εναέριος χώρος έχει κλείσει. Για το λόγο αυτό ένα αεροσκάφος της Air France που είχε απογειωθεί από το Παρίσι με προορισμό την Τυνησία αναγκάστηκε να επιστρέψει στη βάση του.

Και όλα αυτά παρά τις προεδρικές υποσχέσεις ότι η αστυνομία θα σταματήσει να χρησιμοποιεί πραγματικές σφαίρες εναντίον των διαδηλωτών. Τις τελευταίες ώρες στην Τύνιδα, ακόμη 13 άτομα έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια ταραχών στην πρωτεύουσα. 

Υπό τον ασφυκτικό κλοιό των διαδηλώσεων, ο Τυνήσιος πρόεδρος Ζιν αλ Αμπιντίν Μπεν Άλι καθαίρεσε την κυβέρνησή του και προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές μέσα σε έξι μήνες. Προς το παρόν, έδωσε εντολή στον πρωθυπουργό Μοχάμεντ Γκανούσι για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Παρά την προαναγγελία εκλογών και τη δέσμευση Μπελ Αλί ότι δε θα διεκδικήσει νέα θητεία, οι ταραχές δεν έχουν σταματήσει. Το απόγευμα της Παρασκευής 5.000 άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της κυβέρνησης, με την αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση χειροβομβίδων και δακρυγόνων έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ ακούστηκαν και πυροβολισμοί, με αποτέλεσμα εκατοντάδες διαδηλωτές να διαλυθούν και ορισμένοι να αποχωρήσουν, ειδικά γυναίκες και παιδιά.

Χιλιάδες νέοι υποχώρησαν κι άρχισαν να πετούν πέτρες σε αστυνομικούς, οι οποίοι αντέδρασαν χρησιμοποιώντας κι άλλα χημικά, ενώ φώναζαν «Μπεν Άλι, δολοφόνε».

Ένας αστυνομικός έριξε από πολύ κοντά σε έναν φωτορεπόρτερ του πρακτορείου EPA ένα δακρυγόνο, το οποίο τον χτύπησε στο κεφάλι και άρχισε να αιμορραγεί προτού διακομισθεί σε νοσοκομείο.

Απομακρύνουν τους τουρίστες

Η μια μετά την άλλη οι εταιρίες απομακρύνουν τους ξένους τουρίστες από την Τυνησία. Η γερμανική θυγατρική επιχείρηση του βρετανικού γραφείου ταξιδιών Thomas Cook ανακοίνωσε ότι θα επαναπατρίσει αυθημερόν στη Γερμανία περίπου 2.000 τουρίστες και ματαίωσε όλες τις αναχωρήσεις για τη χώρα αυτή ως τις 17 Ιανουαρίου.

Πρότεινε επίσης σε όλους τους πελάτες της που πρόκειται να αναχωρήσουν για την Τυνησία ως και τις 24 Ιανουαρίου, να ματαιώσουν ή να τροποποιήσουν την κράτησή τους.

Το Thomas Cook UK & Ireland ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδιάζει την επιστροφή 1.800 Βρετανών και Ιρλανδών, ενώ ακύρωσε επίσης τις επόμενες αναχωρήσεις από την Βρετανία και την Ιρλανδία προς την Τυνησία που είχαν προγραμματιστεί για της 16 Ιανουαρίου.

Αντίθετα, το ταξιδιωτικό γραφείο TUI Travel UK έκρινε ότι δεν είναι αναγκαία η εσπευσμένη επιστροφή των 1.500 πελατών του που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Τυνησία.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας προειδοποίησε τους Γάλλους υπηκόους να αποφύγουν να ταξιδέψουν στην Τυνησία, παρά μόνο εάν είναι απολύτως απαραίτητο. Τονίζοντας ότι στην Τυνησία επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας, το υπουργείο συμβουλεύει τους Γάλλους που διαμένουν μόνιμα στη χώρα να ακολουθούν «τις εντολές που δίνουν οι δυνάμεις ασφαλείας», να αποφεύγουν «τις συναθροίσεις σε κάθε περίπτωση» και, «σε περίπτωση έκρηξης, να μην πλησιάζουν στα παράθυρα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, στην Τυνησία διαμένουν μόνιμα 21-22.000 Γάλλοι, εκ των οποίων οι 15-16.000 έχουν διπλή υπηκοότητα.

Ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός στην Τύνιδα φλεγόταν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Σάββατο, μερικές ώρες αφότου ο επί 23 χρόνια πρόεδρος της Τυνησίας Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι εγκατέλειψε τη χώρα.

   

Ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Γανούσι, που ανέλαβε μεταβατικός πρόεδρος, περιέγραψε την κατάσταση κάνοντας λόγο περί «πλήρους χάους» από πλευράς ασφάλειας. Κάλεσε τους πολίτες να ενωθούν και να προστατεύσουν τις περιουσίες τους και την δημόσια περιουσία.

   

Πολυκαταστήματα πυρπολήθηκαν και αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι σημειώθηκαν λεηλασίες. Ελικόπτερα με αναμμένους προβολείς πετούσαν πάνω από την πόλη.

   

Αργά χθες Παρασκευή ακούγονταν πυροβολισμοί στο κέντρο της Τύνιδας, ωστόσο επικρατούσε ησυχία τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Σάββατο.

   

Ο Μπεν Άλι εγκατέλειψε τη χώρα αργά την Παρασκευή, στο αποκορύφωμα της λαϊκής εξέγερσης που διήρκεσε ένα μήνα και έχει σημαδευτεί από δεκάδες θανάτους.

   

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης επιβλήθηκε χθες το απόγευμα. Ο στρατός κατέλαβε το κύριο αεροδρόμιο της Τύνιδας και ο τυνησιακός εναέριος χώρος έκλεισε.

   

Σύμφωνα με αυτόπτες ο στρατός κλήθηκε να επιβάλει την τάξη σε ορισμένες περιοχές. Στην Ντέντεν, 19 χλμ. από την πρωτεύουσα, στρατιώτες έφθασαν με ελικόπτερα. Ο στρατός δημοσιοποίησε τηλεφωνικούς αριθμούς στους οποίους μπορούν να τηλεφωνούν πολίτες για να αναφέρουν καταστάσεις όπου χρειάζεται να επέμβει.

   

Ομάδες νεαρών με αυτοσχέδια όπλα είχαν συγκεντρωθεί σε συνοικίες για να προστατεύσουν σπίτια και ιδιοκτησίες, ανέφεραν αυτόπτες. Η αστυνομία παρέμενε απούσα από τα επεισόδια.

   

«Η χώρα μας δεν αξίζει όλα όσα συμβαίνουν. Πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών», δήλωσε ο Γανούσι, που πρόσθεσε ότι «είμαστε στην υπηρεσία του τυνησιακού λαού». Αναφερόμενος στις ομάδες πολιτών που οπλίστηκαν για να αποτρέψουν λεηλασίες εξέφρασαν την ελπίδα να «βελτιώσουν» την κατάσταση όσον αφορά την «ασφάλεια».

   

Ανταποκριτής είπε ότι είδε άνδρες με πολιτικά να πυροβολούν σε δρόμους από αυτοκίνητα χωρίς διακριτικά–παρέμενε άγνωστο ποιοι ήταν.