Wikileaks-Αντιδράσεις των χωρών που «θίγονται»…

Να …προσπεράσουν όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα τις επιπτώσεις των αποκαλύψεων απόρρητων εγγράφων από τον ιστότοπο Wikileaks,προσπαθούν οι ΗΠΑ,αλλά κυρίως οι χώρες και οι ηγέτες που θίγονται από τα τουλάχιστον άστοχα σχόλια αμερικανών διπλωματών:

ΑΦΓΑΝΙΣΤΆΝ:Η δημοσίευση αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων για το Αφγανιστάν από τον ιστότοπο WikiLeaks δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ανακοίνωσε σήμερα η Καμπούλ, όσον αφορά τα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν και περιγράφουν τον αφγανό πρόεδρο Καρζάι ως «αδύναμο» και τον αδελφό του Άχμεντ Ουάλι ως διεφθαρμένο βαρόνο των ναρκωτικών.

    «Αυτό δεν θα έχει αντίκτυπο στις στρατηγικές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Αφγανιστάν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αφγανού προέδρου Ουαχίντ Όμερ σε συνέντευξη Τύπου στην Καμπούλ, κρίνοντας «ατυχή» τη δημοσίευση των εγγράφων αυτών και σημειώνοντας ότι οι υπηρεσίες του εξακολουθούν να μελετούν τους φακέλους.

    «Δεν έχουμε βρει μέχρι στιγμής πράγματα που να είναι αληθινά σημαντικά, τα οποία θα προκαλούσαν την αντίδρασή μας αν τα βρίσκαμε», προσέθεσε ο Όμερ.

    Σε ερώτηση για τις επικρίσεις που διατυπώνονται για τον πρόεδρο Καρζάι, ο οποίος περιγράφεται ως ένας «αδύναμος ηγέτης» σε ένα από τα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο Όμερ απάντησε ότι τα σχόλια αυτού του είδους δεν είναι «κάτι καινούργιο».

    «Ο πρόεδρος θα συνεχίσει να κάνει αυτό που πιστεύει ότι είναι καλύτερο για το Αφγανιστάν», σημείωσε.

    Η WikiLeaks αποκάλυψε χθες το περιεχόμενο 250.000 αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων, τα πρώτα αποσπάσματα από τα οποία δεν περιέχουν συγκλονιστικές αποκαλύψεις για το Αφγανιστάν.

    Τα πιο προσβλητικά σχόλια ωστόσο έχουν στόχο τον Άχμεντ Ουάλι Καρζάι, αδελφό του προέδρου και επικεφαλής του επαρχιακού συμβουλίου της Κανταχάρ, στο νότιο Αφγανιστάν, ο οποίος περιγράφεται ως «ευρέως διεφθαρμένος και αναμεμειγμένος στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών». Οι κατηγορίες αυτές εξαπολύονται τακτικά τα τελευταία χρόνια από πηγές των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών και τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

    Τα διπλωματικά αυτά τηλεγραφήματα τα οποία γράφτηκαν ως επί το πλείστον το 2008 και το 2009 δεν φέρουν καμία απόδειξη για τις κατηγορίες αυτές.

  

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: 
Στο ίδιο πνεύμα και ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι η δημοσίευση των εμπιστευτικών αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων δεν έβλαψε τις σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ. 

    Οι σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Ουάσινγκτον είναι «υγιείς, στενές και δεν σκιάστηκαν κατά κανέναν τρόπο από τη δημοσίευση αυτή», σημείωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

   

ΡΩΣΙΑ:Η  Ρωσία εξέφρασε σήμερα τη λύπη της μετά τη δημοσίευση των εγγράφων αυτών από τη WikiLeaks, αλλά σημείωσε ότι δεν αποτελεί και καμιά τραγωδία.

    «Αισθανόμαστε λύπη και ενόχληση», δήλωσε ρώσος αξιωματούχος που πρόσκειται στους διπλωματικούς κύκλους και ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

    «Δεν είναι τραγωδία», προσέθεσε ωστόσο η ίδια πηγή.

    Σύμφωνα με τα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, αμερικανοί διπλωμάτες μιλούν για τη Ρωσία ως ένα «εν δυνάμει μαφιόζικο κράτος» και χαρακτηρίζουν τον πρόεδρό της Ντμίτρι Μεντβέντεφ «ασήμαντο και διστακτικό».

    «Η διπλωματία στηρίζεται στην εμπιστοσύνη, μερικές φορές λέγονται πράγματα τα οποία δεν λέγονται παρουσία του Τύπου», συνέχισε η ίδια πηγή, υπογραμμίζοντας ότι οι ρώσοι διπλωμάτες ήταν «πιο προσεκτικοί».