Wikileaks:Β.Κορέα-Ιράν αγορές όπλων.

Αμερικανικό διπλωματικό τηλεγράφημα, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα ο ιστότοπος WikiLeaks στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, υπαινίσσεται ότι η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να έχει συνάψει με το Ιράν συμβόλαιο 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά όπλων και η μεταφορά των χρημάτων να έχει πραγματοποιηθεί μέσω υποκαταστήματος ιρανικής τράπεζας στη Σεούλ, μετέδωσαν σήμερα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

   

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα που δημοσιεύτηκε την Κυριακή από τη νορβηγική εφημερίδα Aftenposten, η Βόρεια Κορέα έλαβε τα χρήματα μέσω του υποκαταστήματος στη Σεούλ της ιρανικής τράπεζας Mellat, η οποία εδρεύει στην Τεχεράνη.

   

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας εκτιμά ότι η τράπεζα εμπλέκεται στο φερόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

   

Το τηλεγράφημα, με ημερομηνία 24 Μαρτίου, 2008, ανέφερε ότι μία εταιρία με την επωνυμία Hong Kong Electronics, η οποία εδρεύει στο Ιράν και φέρεται ότι είναι βιτρίνα της βορειοκορεατικής τράπεζας Tanchon Commercial Bank, μετέφερε τα 2,5 εκατομμύρια δολάρια από την Persian Bank στο Ιράν στο υποκατάστημα της Bank Mellat στη Σεούλ, τον Νοέμβριο του 2007.

   

Η εταιρία Hong Kong Electronics μετέφερε το συνολικό ποσό σε τρεις δόσεις σε ευρώ. Από το ποσό αυτό, 1,5 εκατομμύρια δολάρια, μεταφέρθηκαν σε λογαριασμούς στην Κίνα και στη Ρωσία, σύμφωνα με το τηλεγράφημα.

   

Η εφημερίδα Korea Herald έγραψε ότι βορειοκορεατικές πηγές στη Σεούλ θεωρούν ότι το Ιράν κατέβαλε τα ποσά αυτά το 2007 για την αγορά όπλων.

    Τόσο στην Τanchon Commerical Bank όσο και στην εταιρία Hong Kong Electronics έχουν επιβληθεί κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα.

   

Η Ουάσινγκτον υποψιαζόταν ότι το υποκατάστημα της Bank Mellat στη Σεούλ διοχέτευε χρήματα στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

   

Τον Αύγουστο κάλεσε την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας να κλείσει το υποκατάστημα ή να του απαγορεύσει τις συναλλαγές.

   

Η Σεούλ συμβιβάστηκε με το να αναστείλει τις δραστηριότητες της τράπεζας για δύο μήνες και να ζητεί την έγκριση της Τράπεζας της Κορέας για όποιες συναλλαγές ξεπερνούν τα 40.000 δολάρια.

   

«Τα μέτρα κατά της Bank Mellat ελήφθησαν στο πλαίσιο της εφαρμογής του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος τον Δεκέμβριο στο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.