Wikileaks:Ο …μαρτυριάρης Νταβούτογλου.

Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ βρίσκεται αντιμέτωπος με ισχυρές εσωτερικές πιέσεις σχετικά με το ζήτημα της ανταλλαγής πυρηνικού καυσίμου με τις μεγάλες δυνάμεις, σύμφωνα με αμερικανικό διπλωματικό έγγραφο που δημοσιεύθηκε σήμερα από τον ιστότοπο WikiLeaks.

   

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε κατά την διάρκεια συνάντησής του με Αμερικανό αξιωματούχο, ότι ο κ. Αχμαντινετζάντ αντιμετωπίζει «σοβαρά εσωτερικά προβλήματα στο ίδιο το Ιράν», σύμφωνα με έγγραφο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα από τον Νοέμβριο του 2009.

   

Το κείμενο αναφέρει ότι η Άγκυρα θεωρεί τον Αχμαντινετζάντ ως «πιο ευέλικτο», σε σχέση με τους υπόλοιπους στην ιρανική κυβέρνηση. «Ο Ιρανός πρόεδρος βρίσκεται κάτω από ισχυρές πιέσεις, επειδή μία συμφωνία για την ανταλλαγή πυρηνικού καυσίμου θα ερμηνευόταν ως ‘ήττα’ από ορισμένους κύκλους στο Ιράν» προσθέτει το έγγραφο.

   

Ωστόσο, ο κ. Αχμαντινετζάντ έχει δηλώσει στην Άγκυρα ότι οι Ιρανοί συμφωνούν με την πρόταση (της ανταλλαγής) αλλά θα πρέπει να χειριστούν την κοινή γνώμη», σύμφωνα με το έγγραφο.

   

Στο έγγραφο αναφέρεται ακόμη πως ο κ. Νταβούτογλου εκτιμά ότι η Τεχεράνη έχει περισσότερη εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, παρά στην Ρωσία, με την βοήθεια της οποίας κατασκευάστηκε ο κεντρικός πυρηνικός σταθμός του Μπουσέρ.