Χερσαία επέμβαση στη Λιβύη. Ένα σενάριο που κερδίζει έδαφος,

Το ενδεχόμενο ανάπτυξης χερσαίων δυνάμεων στη Λιβύη, μπορεί να μην συζητείται δημοσίως,ωστόσο τα σενάρια για ανάληψη δράσης των συμμαχικών δυνάμεων στο έδαφος δίνουν και παίρνουν.

Έχει γίνει σαφές ότι ακόμη κι αν τελικά το ΝΑΤΟ κατορθώσει να βρει τον τρόπο να ξεπεράσει τις διαφωνίες για τη μορφή διοίκησης της επιχείρησης και προχωρήσει στην επιβολή της no fly zone,τίποτα δεν θα αλλάξει ουσιαστικά.

Αν δεχτούμε ότι στόχος της επιχείρησης είναι η εκδίωξη του συνταγματάρχη Καντάφι από την εξουσία,κανείς δεν έχει πειστεί ότι αυτός μπορεί να επιτευχθεί με την επιβολή της no fly zone.

Στο ΝΑΤΟ συζητάνε για την επιβολή μιας no fly zone,σε μία περιοχή που εδώ και αρκετές ημέρες δεν πετάει πια τίποτα! Κι όπως όλα δείχνουν,δεν πρόκειται να πετάξει ,γιατί ο Καντάφι δεν έχει τη δυνατότητα να απογειώσει αεροσκάφη.

Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις και τις ανακοινώσεις των Δυτικών λιβυκή αεράμυνα πλέον δεν υφίσταται.

Τι συζητάνε λοιπόν τόσες ημέρες στο ΝΑΤΟ,ενώ στη Λιβύη το αίμα αθώων ρέει και η κατάσταση αρχίζει να γίνεται ανεξέλεγκτη;

Μετά την τρίτη ημέρα των συναντήσεων των πρεσβευτών της 28εθνούς συμμαχίας στις Βρυξέλλες, διπλωμάτης του ΝΑΤΟ τόνισε: «Δεν ελήφθη απόφαση για τίποτε».

Τα προβλήματα παραμένουν για τη σχέση ανάμεσα στην εφαρμογή της με εντολή του ΟΗΕ ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από οτη Λιβύη και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για την προστασία των αμάχων, καθώς και για το πόσο θα πρέπει να διευρυνθεί η αποστολή αυτή, σημείωσε η ίδια πηγή. 


Η «διεύρυνση» της αποστολής είναι ένα θέμα προς διερεύνηση. Το Κρεμλίνο πάντως μίλησε ανοιχτά χθες για χερσαία επέμβαση η οποία θα είναι αναπόφευκτη «αν οι αεροπορικές επιδρομές συνεχιστούν επ΄αόριστο».