Χεζμπολάχ:Δεν πολεμάνε μαχητές μας στη Λιβύη.

Η λιβανική Χεζμπολάχ απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες των λιβυκών αρχών ότι στοιχεία της πολεμούν στο πλευρό των αντικαθεστωτικών στην πόλη Μιζουράτα, που βρίσκεται 200 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης.

   

«Η Χεζμπολάχ διαψεύδει τις κατηγορίες αυτές και διαβεβαιώνει ότι οι δηλώσεις αυτές στερούνται οποιασδήποτε βάσης», σημειώνει η Χεζμπολάχ σε ανακοίνωσή της, αναφερόμενη στις δηλώσεις που έκανε χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Χάλεντ Καάιμ.

   

«Οι ελεύθεροι σκοπευτές στη Μιζουράτα είναι στοιχεία της Χεζμπολάχ. Αυτό δεν είναι ανέκδοτο. Είναι αλήθεια», δήλωσε ο Καάιμ, σημειώνοντας ότι «οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών φέρονται να είναι ενήμερες» για την ανάμειξη στοιχείων της Χεζμπολάχ στη Μιζουράτα.

   

Σήμερα τουλάχιστον 13 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 4 Αιγύπτιοι, σκοτώθηκαν από επίθεση των δυνάμεων που είναι πιστές στον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στον τομέα του λιμανιού της Μιζουράτας, τον έλεγχο του οποίου έχουν οι αντικαθεστωτικοί.

   

Παράλληλα αμερικανική διπλωματική πηγή δήλωσε σήμερα ότι ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ, ηγετικό στέλεχος των λίβυων αντικαθεστωτικών, που αναμενόταν να συναντηθεί στα τέλη της εβδομάδας με αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον, ανέβαλε «για μεταγενέστερη ημερομηνία» το ταξίδι του.

   

Ο Τζιμπρίλ, η αναχώρηση του οποίου από τη Ντόχα ματαιώθηκε, προβλέπει εφεξής να μεταβεί στην αμερικανική πρωτεύουσα «στις αρχές Μαΐου, κατά την επανάληψη των συνεδριάσεων του Κογκρέσου», ανακοίνωσε παράλληλα το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) στην Ουάσινγκτον, στο οποίο αναμενόταν να μιλήσει σήμερα το στέλεχος αυτό των λίβυων αντικαθεστωτικών.

   

Ο Τζιμπρίλ, ο οποίος έχει επιφορτιστεί με το χαρτοφυλάκιο των Εξωτερικών Υποθέσεων στους κόλπους του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, αναμενόταν να συναντηθεί με μέλη του Κογκρέσου και αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας. Θα είχε επίσης συνάντηση με τον αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Στάινμπεργκ.

   

Ο Τζιμπρίλ είχε συναντηθεί εξάλλου πριν από μερικές εβδομάδες στο Παρίσι με την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η οποία μετέχει σήμερα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο.