Χίλαρι προς ηγέτες αραβκού κόσμου:»Κάντε μεταρρυθμίσεις».

Η ΥΠ.ΕΞ. των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι παραμένει ανοιχτή η πρόκληση για τον αραβικό κόσμο να αποδείξει αν θα προχωρήσει τώρα στις αναγκαίες πραγματικές πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ή αν η Άνοιξη των Αράβων θα αποδειχτεί τελικά ότι ήταν αντικατοπτρισμός.

   

Μιλώντας σε ένα κοινό που το αποτελούσαν αμερικανοί αλλά και άραβες υπεύθυνοι πολιτικού σχεδιασμού, η κ.Κλίντον προέτρεψε τα Αραβικά κράτη να ενστερνισθούν τώρα τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, που είναι αναγκαίο να ακολουθήσουν την πτώση μακροχρόνιων αυταρχικών καθεστώτων, όπως εκείνα της Αιγύπτου και της Τυνησίας.

  

  » Ο μακρύς χειμώνας στα αραβικά κράτη έχει αρχίσει να υποχωρεί και για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες παρουσιάζεται μια πραγματική ευκαιρία για αλλαγές που θα αντέξουν «, δήλωσε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών στο Αμερικανό-Ισλαμικό Παγκόσμιο Συνέδριο, μία συνάντηση που τελείται υπό την αιγίδα του Κατάρ και του Ιδρύματος χάραξης πολιτικής Μπρούκινγκ.

   

Όπως ρητορικά αναρωτήθηκε η Χίλαρι Κλίντον, η παρούσα συγκυρία θέτει την πρόκληση για τις ηγεσίες των χωρών της Μέσης Ανατολής, αλλά και της Βόρειας Αφρικής, για το » αν θα αδράξουν την ευκαιρία να τολμήσουν να εφαρμόσουν τις αναγκαίες λύσεις στα υπαρκτά πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα της περιοχής, ή αν σε ένα, σε πέντε η σε δέκα χρόνια από σήμερα οι προσδοκίες του τώρα θα έχουν αποδειχτεί ένας αντικατοπτρισμός στην έρημο «.