Ύπουλο σκουλήκι διαλύει τα στρατιωτικά συστήματα στο Ιράν. Έκλεισε πυρηνικό εργοστάσιο

 
Ένα σκουλήκι, ένα αόρατο σκουλήκι, έχει βγάλει νοκ άουτ ένα πυρηνικό σταθμό στο Ιράν και έχει τσακίσει την αεράμυνα της χώρας.
Οι Ιρανικές στρατιωτικές αρχές τρέχουν και δεν φτάνουν και προσπαθούν να μαζέψουν και να διορθώσουν ότι μπορούν, αλλά όπως δείχνουν όλα, η ζημιά έχει γίνει. Το Ιράν έχει πέσει θύμα χάκερ. Και μάλιστα ικανότατου που διοχέτευσε το σκουλήκι STUXNET στο σύστημα της αεράμυνας του αλλά και στο πυρηνικό εργοστάσιο στο Νατάνζ.
Το απίστευτο θρίλερ που εξελίσσεται στην Περσία το παρακολουθούν όλες οι γείτονες χώρες αλλά και οι ΗΠΑ. Μάλιστα είναι πιθανόν, κάποιες από αυτές να τρίβουν τα χέρια τους με ικανοποίηση. Ότι δεν κατάφερε με απειλές , ή νουθεσίες το ΝΑΤΟ και ο ΟΗΕ για τα πυρηνικά του Ιράν, το κατάφερε και έκλεισε ένα εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου, κάποιος χάκερ, ή τουλάχιστον κάποιος ειδικευμένος στον πόλεμο του κυβερνοχώρου.
 
Όλα ξεκίνησαν στα μέσα Οκτώβρη. Τότε οι επιστήμονες στο πυρηνικό εργοστάσιο στο Νατάνζ, ανακάλυψαν πως κάτι δεν πήγαινε καλά στα κομπιούτερ τους. Οι τιμές που τους έδειχναν οι μηχανές φυγοκέντρισης εμπλουτισμού ουρανίου, ήταν αλλοπρόσαλλες. Τα μόνιτορ είχαν τρελαθεί. Τη μια στιγμή έδειχναν άλλες μετρήσεις και την επόμενη άλλες. Στην αρχή πίστεψαν ότι είναι χαλασμένα τα μηχανήματα φυγοκέντρισης. Αποφάσισαν να αντικαταστήσουν τους R1 και R2 φυγοκεντρωτές με τα προηγμένα IR1. Μάταια όμως οι υπολογιστές, έδειχναν να έχουν τρελλαθεί και πάλι. Ενημέρωσαν την κεντρική διοίκηση και οι εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφαλείας υπολογιστών ανακάλυψαν ότι το εργοστάσιο είχε δεχτεί επίθεση από το σκουλήκι (ιο) με το όνομα Stuxnet.
Το εργοστάσιο αναγκαστικά έκλεισε και την Τρίτη 23 Νοεμβρίου, ενημερώθηκε και ο διευθυντής του ΔΟΑΕ (διεθνής οργανισμός ατομικής ενέργειας) στη Βιέννη, Γιουκίγια Αμάνο.
Σήμερα στο πυρηνικό εργοστάσιο στο Νατάνζ, από τα 8.000 μηχανήματα, υπολογιστές, μικροτσίπ, δίκτυα, τα 5.000 έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά από το σκουλήκι, ενώ τα υπόλοιπα 3.000, υπολειτουργούν, είναι στα όρια τους, έτοιμα να διαλυθούν.
 
Ο διευθυντής Πυρηνικής Ενέργειας του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, αμήχανα προσπάθησε να δώσει μια εικόνα: “Το εργοστάσιο το κλείσαμε, μέχρι να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το Stuxnet. Είμαστε σε αδιέξοδο”
 
Σύμφωνα με αποκλειστική στρατιωτική έκθεση του debka.com, το σκουλήκι αφού διέλυσε τα συστήματα στο εργοστάσιο, έχει επικεντρωθεί τώρα σε ζωτικής σημασίας στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν, και ήδη ξεκίνησε τις επιθέσεις του.

Από την 17η Νοεμβρίου τα στρατιωτικά συστήματα της χώρας υπολειτουργούν ενώ η Ιρανική αεράμυνα έχει σχεδόν καταρρεύσει. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι να αντιληφθούν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τους υπολογιστές της αεράμυνας,στη μέση μιας άσκησης, έβλεπαν στα ραντάρ πολλά “ίχνη” αεροσκαφών να εισβάλλουν από παντού στον εναέριο χώρο.

Όταν τα μαχητικά έφταναν έτοιμα για αερομαχία, στο στίγμα που έδειχναν τα ραντάρ δεν έβλεπαν παρά μόνο σύννεφα, ή καθαρό ουρανό… και αυτό γινόταν επί δύο ημέρες. Τελικά οι ειδικοί συνέστησαν πως το σύστημα πρέπει να κλείσει γιατί μάλλον έχει προσβληθεί από το σκουλήκι…
 
Το Ιράν βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και φάνηκε αδύναμο να αντιμετωπίσει μια τέτοια επίθεση. Μια επίθεση του “μέλλοντος” που δεν σε σκοτώνει αλλά σε διαλύει κυριολεκτικά σαν σύστημα και σαν χώρα.