Η Πιονγκγιάνγκ γιορτάζει το στρατό της πριν από μια πιθανή πυρηνική δοκιμή

Η Βόρεια Κορέα, που βρίσκεται σε αντιπαλότητα με τη διεθνή κοινότητα για το πυρηνικό της πρόγραμμα κι ενώ φέρεται να προετοιμάζει μια νέα πυρηνική δοκιμή, γιορτάζει σήμερα την 80ή επέτειο της ίδρυσης του στρατού της.

Ο νεαρός ηγέτης της χώρας Κιμ ΓιονγκΟυν, ανώτατος διοικητής του στρατού παρέστη σε συγκέντρωση στην Πιονγκγιάνγκ με την ευκαιρία αυτή, μετέδωσε το βορειοκορεατικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Ο βορειοκορεατικός στρατός συγκροτήθηκε κατά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο για να πολεμήσει τις ιαπωνικές δυνάμεις που είχαν καταλάβει την κορεατική χερσόνησο από το 1910 μέχρι το 1945. Αριθμεί 1,2 εκατομμύριο άνδρες και είναι ο τέταρτος σε μέγεθος στρατός στον κόσμο, αλλά ο εξοπλισμός του, στην πλειοψηφία του ρωσικής κατασκευής, είναι παλαιός.

Κληρονόμος της μοναδικής κομμουνιστικής δυναστείας, ο Κιμ ΓιονγκΟυν διαδέχτηκε τον πατέρα του Κιμ ΓιονγκΙλ, που πέθανε τον περασμένο Δεκέμβριο σε ηλικία 69 ετών. ‘Εκτοτε ανέλαβε επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος της Κορέας και της ισχυρής Εθνικής Επιτροπής Άμυνας, του ανώτατου οργάνου του κράτους.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Κιμ ΓιονγκΟυν, το καθεστώς δεν έχει σταματήσει να υψώνει τους τόνους κατά της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, τις οποίες κατηγορεί ότι θέλουν να υπονομεύσουν την «ειρηνική» του ανάπτυξη.

Η χώρα προχώρησε στις 13 Απριλίου σε μια ανεπιτυχή εκτόξευση πυραύλου, στόχος της οποίας ήταν να τεθεί σε τροχιά δορυφόρος γεωπαρατήρησης, όπως ανακοίνωσε. Ωστόσο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους καταγγέλλουν ότι ήταν μια κεκαλυμμένη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου κατά παράβαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι κυρώσεις που ψηφίστηκαν το 2006 και το 2009, ενισχύθηκαν μετά τη δοκιμή αυτή.

Οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι η Βόρεια Κορέα πολύ σύντομα θα προχωρήσει σε μια νέα πυρηνική δοκιμή, την τρίτη ύστερα από αυτές του 2006 και του 2009.

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να «απόσχει από κάθε νέα εχθρική ενέργεια ή πρόκληση, οι οποίες δεν συνεισφέρουν ουδόλως στην προώθηση της ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο και στη βορειοανατολική Ασία«.