ΝΑΤΟ για Λιβύη:»Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενεδεχόμενο».Όλα ανοιχτά,λένε οι ΗΠΑ.

«Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο συνεδρίασε σήμερα το απόγευμα για να συζητήσει τη σοβαρή κατάσταση στη Λιβύη, η οποία επηρεάζει την ασφάλεια  χιλιάδων πολιτών, μεταξύ άλλων και από χώρες του ΝΑΤΟ.
Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση σε συντονισμό με τους άλλους διεθνείς οργανισμούς, και θα συνεχίσει να διαβουλεύεται ούτως ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο».

Μ΄ αυτή τη λακωνική ανακοίνωση ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, η οποία και ασχολήθηκε αποκλειστικά με την έκρυθμη κατάσταση στη Λιβύη.

Η δεύτερη παράγραφος τα λέει όλα. Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί ,συντονίζεται και κυρίως είναι έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο.

Η παρακολούθηση της κατάστασης γίνεται όπως προκύπτει και από τα ιταλικά ΜΜΕ, από προχθές από δύο ιπτάμενα ραντάρ του ΝΑΤΟ,τα οποία πετούν στο FIR Μάλτας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εξαιρούν, από το τραπέζι, καμία απολύτως μορφή δράσης τους έναντι του Μουάμαρ Καντάφι, επειδή στη Λιβύη έχει εκδηλωθεί πολλή βία, συμπεριλαμβανομένης μιάς δυνητικής αμερικανικής στρατιωτικής δράσης», υπογράμμισε γύρω στις 22.17 ώρα Ελλάδας, μιλώντας στους δημοσιογράφους με διαπίστευση στο Λευκό Οίκο, ο εκπρόσωπός του, κ. Τζέϊ Κάρνι.

Ιδιαίτερη κινητικότητα παρουσιάστηκε απόψε στη Σούδα,όπου καταγράφηκε και η προσγείωση ενός ιπτάμενου τάνκερ,αλλά και σε ιταλικές βάσεις,όπου προσγειώθηκαν αμερικανικά αεροσκάφη.

Το κλίμα «κάτι τρέχει σε σχέση με τη Λιβύη» , εντείνεται και από την παρουσία κομμάντος SAS, στη Μάλτα. Πρόκειται για την αφρόκρεμα των βρετανικών Ειδικών Δυνάμεων ,οι άνδρες των οποίων ,μεταξύ άλλων έχουν ως αποστολή να εισχωρούν στο «εχθρικό έδαφος» πολύ πριν αρχίσουν οι επιχειρήσεις.

Παρόλα αυτά, ένα χτύπημα στη Λιβύη,δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο. Κι αν ακόμη αποφασιστεί δεν μπορεί να είναι τόσο άμεσο. Όμως όλη αυτή η κινητικότητα δείχνει πράγματι ότι το ΝΑΤΟ ,όπως αναφέρει και στη δήλωσή της η Πολιτική Επιτροπή,είναι έτοιμο «για κάθε ενδεχόμενο».