Ψάχνουν λογαριασμούς Μουμπάρακ.Νέες φωτό των φυλακισμένων υπουργών!


Της ΣΑΒΒΟΥΛΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ

Διακόσια εκατομμύρια δολλάρια αναζητούν σε μυστικούς λογαριασμούς του εκδιωχθέντος προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και της οικογένειάς του, στην Αίγυπτο, οι δικαστικές αρχές της χώρας.
Παράλληλα, σήμερα δόθηκε εντολή να παγώσουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία του πρώην προέδρου, της συζύγου του και των δυο γιών του. Συγκεκριμένα, ζητήθηκε να δεσμευθούν όλα τα κινητά και ακίνητα στοιχεία , μετρητά, ομόλογα, τίτλοι σε τράπεζες και εταιρίες, που ανήκουν στον πρώην πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, τη σύζυγό του Σουζάν, τους δυο γιούς του Γκαμάλ και Αλαα, τις συζύγους και τα παιδιά τους.
Οπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Αιγύπτου η οικογένεια Μουμπάρακ αντιμετωπίζει κατηγορίες για παράνομο πλουτισμό και συγκεντρώνονται στοιχεία από έρευνες και καταγγελίες. Επισης, δόθηκαν οδηγίες στο υπουργείο Εξωτερικών να ζητήσει από τις δικαστικές αρχές ξένων χωρών να δεσμεύσουν τυχόν περιουσιακά στοιχεία των Μουμπάρακ στο έδαφός τους.
Ο γενικός εισαγγελέας απαγόρευσε και την έξοδο από τη χώρα του πρώην προέδρου και της οικογένειάς του, αλλά εκείνος ήδη βρίσκεται στην Σαουδική Αραβία, όπου υποβάλλεται σε χημιοθεραπεία για καρκίνο στο πάγκρεας.

Παρατεινεται η προφυλάκιση υπουργού
Με άλλη απόφαση ο γενικός εισαγγελέας παρέτεινε για 15 ακόμη ημέρες την κράτηση του πρώην υπουργού Οικισμού Αχμεντ Ελ Μαγκράμπι, ο οποίος κατηγορείται για παράνομο πλουτισμό, κατάχρηση εξουσίας και διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Εναντίον του προέκυψαν και νέα στοιχεία για μια ακόμη υπόθεση πώλησης χιλιάδων στρεμμάτων δημόσιας γης έναντι ευτελούς τιμήματος σε οικείους του επιχειρηματίες ή σε συνεργάτες του.

Ερευνες για τη νύχτα των επιθεσεων και των αποδράσεων
Επίσης, συνεχίζονται οι έρευνες για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στις 25 Ιανουαρίου με την έναρξη της λαϊκής εξέγερσης που οδήγησε στην παραίτηση Μουμπάρακ. Δικαστές και εισαγγελείς εξακολουθούν να συγκεντρώνουν μαρτυρίες από αυτοπτες μάρτυρες, τους τραυματίες και τις οικογένειες των θυμάτων για να επιβεβαιώσουν τις καταγγελίες για δολοφονίες και προβοκάτσια από τις αστυνομικές αρχές τη νύχτα της 28ης Ιανουαρίου.
Στο πλαίσιο αυτό, κλήθηκε και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Χαμπίμπ Ελ Αντλι, ο οποίος κρατείται ήδη στις φυλακές του Καΐρου. Ο πρώην υπουργός αντιμετωπίζει σωρεία κατηγοριών ότι εκείνος έδωσε την εντολή να επιτεθεί η Αστυνομία με πραγματικά πυρά εναντίον των διαδηλωτών, ότι διέταξε τους αστυνομικούς να εγκαταλείψουν τις υπηρεσίες τους και να διευκολύνουν την απόδραση των κρατουμένων από τις φυλακές για να προκληθεί πανικός στους πολίτες.
Ο Ελ Αντλι υπήρξε ο φόβος και ο τρόμος των Αιγυπτίων για πολλά χρόνια από τη θέση του πανίσχυρου υπουργού Εσωτερικών και έχει κατηγορηθεί για σωρεία συνωμοσιών εναντίον αντικαθεστωτικών. Είναι ο πρώτος υπουργός του καθεστώτος Μουμπάρακ που θα προσαχθεί στις δίκη στις 5 Μαρτίου. Συνελήφθη στις 17 Φεβρουαρίου μαζί με τον πρώην υπουργό Τουρισμού και τον ισχυρό άνδρα του κόμματος Μουμπάρακ τον μεγαλοεπιχειρηματία  Αχμεντ Εζζ.
Ο Αλ Αντλυ έχει υποστηρίξει οτι δεν είναι υπεύθυνος για την απόφαση να γίνει επίθεση εναντίον των διαδηλωτών. Πάνω από 350 πολίτες σκοτώθηκαν και 5000 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης που οδήγησε στην αποπομπή του Χόσνι Μουμπάρακ από την προεδρία της Αιγύπτου στις 11 Φεβρουαρίου, ύστερα από 30 χρόνια στην εξουσία.

ΣΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Μεσα στις επομενες εβδομάδες αναμένεται να γίνει στην Αίγυπτο το δημοψήφισμα για την αλλαγή του Συντάγματος της χώρας. Η επιτροπή των συνταγματολόγων παρέδωσε το πόρισμά της στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο και παρουσίασε τις προτάσεις της.
Οπως δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής Συνταγματολόγων που συνέταξε το νέο Σύνταγμα της χώρας, όλοι πολίτες θα μπορέσουν να πάρουν μέρος στο δημοψήφισμα με απλές διαδικασίες μόνο επιδεικνύοντας την αστυνομική τους ταυτότητα και χωρίς να εκδώσουν εκλογικό βιβλιάριο.
Το δημοψήφισμα θα γίνει κάτων από την απόλυτη επίβλεψη των δικαστικών αρχών και ο ρόλος του υπουργείου Εσωτερικών και της Αστυνομίας θα είναι περιορισμένος και μόνο για τη ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.
Οι αλλαγές που προτείνει η επιτροπή αφορούν δέκα άρθρα του Συντάγματος της Αιγύπτου, τα οποία έχουν σχέση κυρίως με τη δυνατότητα των πολιτών να βάλουν υποψηφιότητα για το προεδρικό αξίωμα. Σύμφωνα με την πρόταση:
-     Ο υποψήφιος πρέπει να έχει ηλικία άνω των 40 ετών, να έχει μόνο την Αιγυπτιακή εθνικότητα, ο ίδιος, οι γονείς και η σύζυγός του.
-     Να είναι αρχηγός κόμματος που έχει έστω και ένα μέλος στο Κοινοβούλιο ή την υπογραφή 30 βουλευτών ή να προτείνεται από 30.000 πολίτες.
-     Η θητεία του προέδρου περιορίζεται σε 4 χρόνια (από έξι που ήταν μέχρι σήμερα) και για δυο περιόδους (από απεριόριστη).
-     Οι εκλογές θα είναι υπό την ευθύνη των δικαστικών αρχών.
-     Το Συνταγματικό Δικαστήριο είναι αρμόδιο για την νομιμότητα της εκλογής κάποιου βουλευτή.
-     Ο πρόεδρος οφείλει εντός 60 ημερών από την εκλογή του να ορίσει αντιπρόεδρο.
-     Ο πρόεδρος μπορεί να θέσει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφού ενημερώσει προηγουμένως τη Βουλή μέσα σε διάστημα 7 ημερών. Δεν μπορεί να παραταθεί η κατάσταση αυτή πέραν των 6 μηνών, παρά με δημοψήφισμα.
-     Καταργήθηκε το άρθρο που προέβλεπε ότι ο πρόεδρος αποφασίζει σε ποιο δικαστήριο θα δικάζονται οι τρομοκράτες.
-     Για την αλλαγή του Συντάγματος απαιτείται πλειοψηφία 50 συν 1 στη Βουλή 
και ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα να επιλέξει το ένα τρίτο των μελών της Γερουσίας. 
Θετικές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις για τις προτεινόμενες αλλαγές από ακαδημαϊκούς και νομικούς, καθως και από ακτιβιστές που εξέφρασαν την άποψη ότι θα μπορούσαν να περιοριστούν περαιτέρω οι εξουσίες του προέδρου.