A400M: Τουρκικά μεταγωγικά αεροσκάφη έχουν «εγκλωβιστεί» στην Ουκρανία – Μετέφεραν TB2 Bayraktar;

Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει «χάσει» δύο μεταγωγικά αεροσκάφη Airbus A400M και τα πληρώματά τους, που έφτασαν στο αεροδρόμιο Boryspil του Κιέβου λίγες ώρες πριν από τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία και έκτοτε έχουν κολλήσει εκεί, σύμφωνα με το BulgarianMilitary.com. Τι μετέφεραν όμως τα αεροπλάνα;

Το βράδυ της 23ης προς 24η Φεβρουαρίου, δύο A400M της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας αναχώρησαν διαδοχικά από την Άγκυρα και το Εσκισεχίρ για την ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο. Τα στρατιωτικά μεταγωγικά προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Boryspil του Κιέβου τις πρώτες πρωινές ώρες – το πρώτο στις 3:47 π.μ τοπική ώρα, το δεύτερο στις 4:49 π.μ. Λίγες ώρες αργότερα, οι πρώτοι Ρώσοι στρατιώτες πέρασαν τα σύνορα με την Ουκρανία και ρωσικά αεροσκάφη και ελικόπτερα επιτέθηκαν σε θέσεις και αεροδρόμια της Ουκρανίας. Ο πόλεμος μαίνεται από τότε, το αεροδρόμιο Boryspil βρίσκεται εν μέσω των μαχών και τα δύο τουρκικά A400M εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί, χωρίς την δυνατότητα να επιστρέψουν στι βάσεις τους.

Διαπραγματεύσεις για το ενδεχόμενο επιστροφής

Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, τα πληρώματα των αεροπλάνων παρέμειναν στην τουρκική πρεσβεία ενώ η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τα δύο αντιμαχόμενα μέρη, Ρωσία και Ουκρανία για την ημερομηνία και την ώρα πιθανής πτήσης επιστροφής. Τα A400M «αυτή τη στιγμή περιμένουν στο αεροδρόμιο Boryspil αφού ο εναέριος χώρος έκλεισε αμέσως μετά την άφιξή μας», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ πριν από περίπου μια εβδομάδα παρουσία εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης.

Από αυτό, συνάγεται το συμπέρασμα ότι τα αεροσκάφη –τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή– ήταν ακόμα άθικτα και δεν είχαν υποστεί ζημιές από πολεμικές επιχειρήσεις. Ο Ακάρ εξήγησε περαιτέρω ότι τα A400M ήταν έτοιμα να απογειωθούν ξανά μετά την εκφόρτωση του φορτίου τους στις 24 Φεβρουαρίου, αλλά σταμάτησαν στον διάδρομο λόγω του κλεισίματος του εναέριου χώρου.

Μετέφεραν μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2 Bayraktar;

Αυτό που δεν είναι ακόμα σαφές, είναι τι είδος φορτίο μετέφερε η τουρκική αεροπορία στο Κίεβο. Επίσημες δηλώσεις της τουρκικής κυβέρνησης κάνουν λόγο για «προμήθειες βοήθειας» στην Ουκρανία. Διάφορα μέσα ενημέρωσης δήλωσαν επίσης ότι επρόκειτο για προγραμματισμένη αποστολή εκκένωσης Τούρκων πολιτών. Ωστόσο, τέτοιες πτήσεις βοήθειας και εκκένωσης δεν είχαν ανακοινωθεί εκ των προτέρων. Άλλες πηγές, λοιπόν, «υποψιάζονται» ότι τα δύο A400M μετέφεραν νέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2 Bayraktar της τουρκικής κατασκευάστριας εταιρείας Baykar, τα οποία είχε παραγγείλει ο ουκρανικός στρατός.

Μια δήλωση του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας την 1η Μαρτίου ταιριάζει με αυτή την θεωρία. Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι μια νέα παρτίδα drones TB2 Bayraktar είχε φτάσει στη χώρα και ήδη χρησιμοποιούνταν εναντίον των Ρώσων εισβολέων. Από τις 25 Φεβρουαρίου έως τις 4 Μαρτίου, περισσότερα A400M πέταξαν από την Τουρκία προς την ανατολική Ευρώπη, πιο συγκεκριμένα στο Rzeszów στην Πολωνία, κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Φωτογραφία: Wikipedia