Admiral Essen: Ουκρανικός πύραυλος Neptune «έβγαλε off» την πανίσχυρη ρωσική φρεγάτα

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας προκάλεσαν ζημιές στη ρωσική φρεγάτα Admiral Essen, όπως δήλωσε ο σύμβουλος του προέδρου της χώρας, Ολέξι Αρέστοβιτς.

«Η φρεγάτα Admiral Essen του ρωσικού στόλου υπέστη ζημιές χάρη στο θάρρος και τον επαγγελματισμό των υπερασπιστών μας», δήλωσε ο Αρέστοβιτς στην καθιερωμένη καθημερινή ενημέρωση αργά τη Δευτέρα 04 Απριλίου 2022.

Οι ουκρανικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι οι Ρώσοι χρησιμοποιούσαν τη συγκεκριμένη φρεγάτα για να εκτοξεύουν πυραύλους εναντίον της πόλης της Οδησσού. Σύμφωνα με δηλώσεις τους, η πανίσχυρη ρωσική φρεγάτα δεν είναι πλέον σε κατάσταση να φέρει σε πέρας επιχειρήσεις.

Το Admiral Essen είναι μια φρεγάτα της κλάσης Admiral Grigorovich του Ρωσικού Ναυτικού και έχει έδρα με τον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη. Είναι γνωστή για την εκτόξευση πυραύλων cruise Kalibr κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής εκστρατείας της Ρωσίας στη Συρία.

Oι ουκρανικές δυνάμεις «χτύπησαν» τη ρωσική φρεγάτα με έναν πύραυλο τύπου Neptune. Ο RK-360MC Neptune είναι ένας αντιπλοϊκός πύραυλος cruise που μπορεί να εκτοξευθεί από θάλασσα, στεριά και αέρα.

Ο πύραυλος Neptune έχει μέγιστη εμβέλεια βολής 280 χιλιόμετρα. Φέρει κεφαλή υψηλού εκρηκτικού κατακερματισμού (HE-FRAG), η οποία ζυγίζει περίπου 145 κιλά. Αυτός ο πύραυλος είναι αποτελεσματικός έναντι πλοίων με εκτόπισμα έως 5.000 τόνους, όπως φρεγάτες και αντιτορπιλικά.

Τουλάχιστον 1.430 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία και 2.097 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, με τον πραγματικό αριθμό να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Περισσότεροι από 4,21 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν επίσης καταφύγει σε άλλες χώρες, με εκατομμύρια ακόμη να έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.