Adrian Darya: «Πάει προς Λίβανο» λέει ο Τσαβούσογλου σε παρέμβαση του

Το λιμάνι της Αλεξανδρέττας στην Τουρκία φαίνεται ότι θα είναι ο προορισμός του ιρανικού δεξαμενόπλοιου Adrian Darya 1.

Μετά από αρκετές μέρες το τάνκερ όρισε τον προορισμό του και αναμένεται ότι, σύμφωνα με το marinetraffic.com, μέχρι αύριο θα βρίσκεται στην Τουρκία.

Έτσι διαφαίνεται το τέλος ενός θρίλερ για το ταξίδι του Adrian Darya, όμως αρχίζει ένα άλλο, καθώς οι ΗΠΑ είχαν απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση προς όποια χώρα δεχόταν σε λιμάνι της το Ιρανικό δεξαμενόπλοιο, που κατά τις αμερικανικές αρχές ανήκει στους «Φρουρούς της Επανάστασης» του Ιράν. Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ έχουν συμπεριλάβει τους «Φρουρούς» στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Τα τελευταία 24ωρα το ιρανικό πλοίο βρισκόταν ανοιχτά της Κύπρου, χωρίς ωστόσο να καθορίζει τελικό προορισμό.

Το δεξαμενόπλοιο, που μεταφέρει περισσότερα από 2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, είχε συλληφθεί στα ανοικτά του Γιβραλτάρ με την κατηγορία ότι μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο στη Συρία παραβιάζοντας τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Απελευθερώθηκε στα μέσα Αυγούστου, έπειτα από αντιπαράθεση που διήρκεσε πέντε εβδομάδες.

Αρχικά το ιρανικό τάνκερ, που απέπλευσε από το Γιβραλτάρ στις 18 Αυγούστου, είχε ορίσει ως προορισμό του το λιμάνι της Καλαμάτας, ωστόσο αργότερα όρισε το λιμάνι της Μερσίνας.

Σήμερα το πρωί το Adrian Darya 1 βρισκόταν ανοιχτά της Πάφου, στην ίδια περιοχή περίπου με το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής», το οποίο πραγματοποιεί παράνομες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Πηγή:Με πληροφορίες από politis.com.cy