Αεροπλάνο «Καμικάζι» στην Βρετανία

Ένα σπάνιο Ιαπωνικό αεροσκάφος «καμικάζι» που κατασχέθηκε απο τους Βρετανούς στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου θα εκτεθεί για πρώτη φορά.

Όπως γράφει η αγγλικη εφημερίδα Telegraph το αεροσκάφος, που προοριζόταν για αποστολή αυτοκτονίας, ήταν ενα απο τα 4 αεροσκάφη που έφεραν μαζί τους οι Βρετανοι οταν επέστρεψαν απο την Άπω Ανατολή για να τα εκθέσουν σε μουσεία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα δεν είναι γνωστό τι συνέβη στα άλλα τρία, αλλά το συγκεκριμένο μοντέλο, τύπου Yokosuka MXY7 Ohka 11 ειναι αποθηκευμένο εδω και 30 χρόνια σ’ενα μικρό μουσείο στο Yeovil του Somerset.

Μέρος της διαδικασίας ανακαίνισης του αεροσκάφους το προσωπικό του μουσείου θα προσπαθήσει να αποκαλύψει τα αρχικά του χρώματα έτσι ωστε να ειναι έτοιμο να λάβει μέρος σε μια έκθεση για τον Πολεμο στον Ειρηνικό σε δύο χρόνια

Τα αεροπλάνα καμικάζι ήταν ένας αποτελεσματικός τρόπος για βομβιστικές επιθέεσεις κατά των αμερικανικών αεροπλανοφόρων κατα την διάρκεια του πολέμου καθώς οι πιλότοι μπορούσαν να τα κατευθύνουν κατ ‘ευθείαν στον στόχο τους .

Ήταν συνδεδεμένα στην κάτω πλευρά των βομβαρδιστικών, έπεφταν απο ύψος 12.000 ποδών, με 1.200 κιλά εκρηκτικά στριμωγμένα στο μπροστινό τους μέρος. 3 πυραύλοι καυσίμων εκτόξευαν τα αεροσκάφη με ταχύτητα 475 μιλίων/ώρα ενώ ο πιλότος στόχευε το αεροσκάφος πρός τα πλοία μέχρι την στιγμή σύγκρουσης.

Κρίνοντας από το παράδειγμα του συγκεκριμένου αεροσκάφους (φωτο), το πιλοτήριο ηταν αρκετά απλο και σίγουρα δεν ειχε ώς στόχο την άνεση του πιλότου. Στην μια πλευρά του αεροσκάφους καμικάζι υπάρχει ένα άνθος κερασιάς που συμβολίζει την αναγέννηση και την ανθοφορία.
Η σειρα αυτών των αεροσκαφών – Ohka 11 – χρησιμοποιήθηκε κυρίως τον Απρίλιο του 1945 κατα την διάρκεια της Αμερικανικης εισβολής στην Οκιναγουα.

Λίγα λόγια για την λέξη καμικάζι ή καμικάζε

Καμίκαζε ή εσφαλμένα κατά την αγγλική προφορά Καμικάζι είναι μια Ιαπωνική λέξη, στην κυριολεξία σημαίνει Θείος Άνεμος. Η λέξη στην Ελληνική γλώσσα χρησιμοποιείται για να περιγράψει της επιθέσεις αυτοκτονίας, των Ιαπώνων στρατιωτών που ακολουθώντας τον κώδικα τιμής των Σαμουράι, προτιμούσαν να πεθάνουν από το να πιαστούν ζωντανοί. Η τακτική χρησιμοποιήθηκε τόσο από την ιαπωνική πολεμική αεροπορία κατά των Συμμαχικών νηοπομπών, όσο και από απλούς στρατιώτες ζωσμένους με εκρηκτικά. Ο ιαπωνικός όρος για τους Καμικάζι είναι τοκουμπέτσου κοουγκέκι τάι, το οποίο μεταφραζόμενο στα ελληνικά σημαίνει «ειδική επιθετική δύναμη».

The Telegraph/Wikipedia

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πουλί «σπάει» αεροσκάφος εν ώρα πτήσης – ΒΙΝΤΕΟ

Ποιος κέρδισε το Β΄Παγκόσμιο; Οι ΗΠΑ ή η Σοβιετική Ένωση;