Αφγανιστάν: Άνοιξε ο δρόμος για την αποχώρηση των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ

 Αφγανιστάν και ΗΠΑ συμφώνησαν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την πιθανή απομάκρυνση των Αμερικανικών, αλλά και των υπολοίπων ξένων στρατευμάτων από τη χώρα, κατά την διάρκεια συνάντησης της Ζαλμάι Χαλιτζάντ, την Ειδικό Εκπρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Συμφιλίωση του Αφγανιστάν, με μια αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν στη Ντόχα.

Μιλώντας ανώνυμα, μέλη της αντιπροσωπείας των Ταλιμπάν δήλωσαν στο Al Jazeera ότι «Έξι Αμερικανοί αντιπρόσωποι έφτασαν στη Ντόχα για να συναντήσουν τους ηγέτες των Ταλιμπάν [και] συμφώνησαν να συζητήσουν όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης ξένων στρατευμάτων».

Ωστόσο, ανέφεραν επίσης ότι ήταν μια «προκαταρκτική συνάντηση» και ότι όλα τα θέματα συζητήθηκαν γενικά. Περαιτέρω συζητήσεις αναμένεται να διεξαχθούν στο εγγύς μέλλον σύμφωνα με αυτές.

Οι Ταλιμπάν έθεσαν ορισμένους όρους, μεταξύ των οποίων η απόσυρση ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, η άρση κυρώσεων στους ηγέτες τους, η απελευθέρωση των μελών της ομάδας τους από φυλακές στο Αφγανιστάν και η ίδρυση επίσημου πολιτικού γραφείου, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Οι Ταλιμπάν είχαν προηγουμένως επιβεβαιώσει τη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών, σύμφωνα με τις αναφορές του TOLO News.

Οι δυο πλευρές συζήτησαν για το «τέλος της κατοχής» στο Αφγανιστάν και επεσήμαναν την εξεύρεση μιας «ειρηνικής λύσης στο Αφγανιστάν». Υπογραμμίζοντας την ανάγκη για «πραγματική και αποκλειστική λύση για το Αφγανιστάν», οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να διεξάγουν περισσότερες συναντήσεις στο προσεχές μέλλον.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση για να τερματιστεί ο πόλεμος στη χώρα που μαίνεται για 17 χρόνια. Οι Ταλιμπάν είχαν περιγράψει προηγουμένως την παρουσία ξένων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν ως το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ειρήνη στο έθνος.

Πηγή catchnews.com