Αφγανιστάν: Η Γερμανία θα στηρίξει οικονομικά και διπλωματικά την ειρηνευτική διαδικασία

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας διαβεβαίωσε σήμερα ότι η χώρα του θα εξακολουθήσει να στηρίζει το Αφγανιστάν μετά την απομάκρυνση των στρατευμάτων της, αλλά προειδοποίησε ότι η παροχή οικονομικής βοήθειας θα εξαρτάται από τη διατήρηση των δημοκρατικών προτύπων.

Κατά την άφιξή του στην Καμπούλ σήμερα ο Μάας δήλωσε: “Η Γερμανία παραμένει ένας αξιόπιστος εταίρος στο πλευρό του λαού του Αφγανιστάν”. Η επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών πραγματοποιείται λίγες ημέρες προτού αρχίσουν να αποσύρονται από το Αφγανιστάν τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ, την 1η Μαΐου.

Η στάση της Γερμανίας

Ο Μάας πρόκειται να συναντηθεί με τον Αφγανό πρόεδρο Άσραφ Γάνι και να επισκεφθεί το στρατόπεδο στη Μαζάρ- ι- Σαρίφ όπου σταθμεύουν Γερμανοί στρατιώτες.

Η επίσκεψη του Γερμανού υπουργού, που πραγματοποιείται υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, έχει στόχο να συζητηθεί η κατάσταση στην εμπόλεμη χώρα μετά την αποχώρηση των περίπου 10.000 νατοϊκών στρατευμάτων.

“Η διασφάλιση μιας καλής και ασφαλούς προοπτικής για το Αφγανιστάν είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης. Θέλουμε να αποφύγουμε ένα πισωγύρισμα με κάθε κόστος”, τόνισε. Παράλληλα ο Μάας δεσμεύθηκε να εξακολουθήσει να στηρίζει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν, που έχουν περιέλθει σε τέλμα.

Διπλωματική ώθηση για την ειρήνη στην περιοχή

“Η ειρηνευτική διαδικασία χρειάζεται μια νέα διπλωματική ώθηση”, εκτίμησε. “Δεν υπάρχει μια απλή διαπραγματεύσιμη λύση, αλλά οι συνομιλίες παραμένουν η καλύτερη ελπίδα για ένα βιώσιμο, ασφαλές και σταθερό μέλλον για τη χώρα”, τόνισε.

Ο Γερμανός υπουργός διαβεβαίωσε ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει να παρέχει οικονομική βοήθεια για την κοινωνία των πολιτών στο Αφγανιστάν. Η Γερμανία έχει δεσμευθεί να προσφέρει 430 εκ. ευρώ φέτος και αντίστοιχο ποσό κάθε χρόνο μέχρι το 2024.

Όμως ο Μάας τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση θέλει να εξαρτάται η παροχή οικονομικής βοήθειας από την πρόοδο των ειρηνευτικών συνομιλιών και άλλους παράγοντες, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα. “Οι Ταλιμπάν γνωρίζουν καλά ότι αυτή η χώρα, που έχει υποφέρει τόσο πολύ από τους πολέμους των τελευταίων δεκαετιών, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό οικονομικά από τη διεθνή βοήθεια”, επεσήμανε.

“Αυτή η διεθνής βοήθεια σίγουρα δεν θα ρέει, αν οι Ταλιμπάν καταλύσουν όλα τα δικαιώματα και τα δημοκρατικά πρότυπα που έχουν εδραιωθεί στη χώρα”, πρόσθεσε.

Ο Μάας αναφερόταν στο ενδεχόμενο οι Ταλιμπάν να συμμετάσχουν σε μια μελλοντική κυβέρνηση στο Αφγανιστάν. Όσο κυβερνούσαν τη χώρα, από το 1996 έως το 2001, οι ακραίοι ισλαμιστές είχαν περιορίσει σημαντικά τα δικαιώματα των γυναικών και άλλα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters