ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: Μένουν οι ΗΠΑ συμφωνούν οι Ρώσοι

Οι ΗΠΑ μένουν στο Αφγανιστάν και η Ρωσία εξηγεί τον λόγο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν δύναμη 9.800 στρατιωτών στο Αφγανιστάν, για το μεγαλύτερο μέρος του 2016, τονίζοντας παράλληλα ότι ο αφγανικός στρατός δεν είναι ακόμη όσο ισχυρός χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας στη χώρα.

Τι λέει η Ρωσία

Για τον κίνδυνο επέκτασης του Ισλαμικού Κράτους προειδοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Ανατόλι Αντόνοφ, αναφερόμενος στη σημαντική ενίσχυση των τζιχαντιστών στο Αφγανιστάν.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν έως και 50.000 μαχητές στη χώρα, οργανωμένοι σε πάνω από 4.000 διαφορετικές ομάδες, τόνισε ο Ρώσος υπουργός και δεσμεύτηκε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να προσφέρει βοήθεια στην αφγανική κυβέρνηση σε διμερές επίπεδο, αλλά και σε συνεργασία με τους εταίρους της στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης και τον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας.
Ο Αντόνοφ υποστήριξε ότι η ικανότητα αντιμετώπισης της επέλασης του Ισλαμικού Κράτους από τις αφγανικές αρχές είναι αμφίβολη και επανέλαβε την ανάγκη αποστολής οπλισμού στους Αφγανούς αξιωματικούς.
«Το Ισλαμικό Κράτος σκοπεύει να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στην Ευρώπη, τη Ρωσία και την Κεντρική-Νοτιανατολική Ασία» προειδοποίησε παράλληλα, σημειώνοντας ότι η εξτρεμιστική οργάνωση θα χρησιμοποιήσει ως εφαλτήριο τα αφγανικά εδάφη.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ καλωσόρισε τη θέση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να επιμηκύνει τον χρόνο παραμονής ξένων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, λόγω της ενδυνάμωσης των Ταλιμπάν.


Και η Ιταλία επανεξετάζει τη στάση της

Tο ενδεχόμενο παράτασης κατά ένα χρόνο της παραμονής των στρατευμάτων της στο Αφγανιστάν εξετάζει η Ιταλία, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας, Ματέο Ρέντσι.
Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε την αποχώρηση των ιταλικών στρατευμάτων έως τα τέλη του 2015. Ωστόσο, όπως και ο Μπαράκ Ομπάμα, έτσι και ο Ματέο Ρέντσι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παραμονής των στρατευμάτων για διάστημα, μεγαλύτερο του προβλεπόμενου.
«Η Ιταλία βρίσκεται στο Αφγανιστάν πολλά χρόνια. Αυτή τη στιγμή ζυγίζουμε το αίτημα της Αμερικής να συνεχιστεί η αποστολή της ιταλικής στρατιωτικής δύναμης στο Αφγανιστάν για άλλον έναν χρόνο» εξήγησε ο Ρέντσι.
Στο Αφγανιστάν, βρίσκεται αναπτυγμένη δύναμη 750 ανδρών του ιταλικού στρατού, οι οποίοι κατά κύριο λόγο συνεισφέρουν στην εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας. Συνολικά, κατά τα τελευταία χρόνια, 50 Ιταλοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στην ασιατική χώρα.