Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν αρχίζουν την «εαρινή επίθεση»!

Η γενική επίθεση που κατά παράδοση πραγματοποιούν οι Ταλιμπάν κάθε άνοιξη θα αρχίσει την Παρασκευή με σκοπό να πλήξει κυρίως τους ξένους στρατιώτες και διπλωμάτες που υπηρετούν ακόμη στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσαν σήμερα οι ισλαμιστές αντάρτες.
«Οι βασικοί στόχοι της επιχείρησης ‘Azm’ θα είναι να πληγούν οι ξένοι κατακτητές, κυρίως οι μόνιμες στρατιωτικές τους βάσεις, τα κέντρα διπλωματίας και πληροφοριών τους», υπογράμμισαν οι Ταλιμπάν σε ανακοίνωση.

Στόχο της επιχείρησης θα αποτελούν επίσης οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης στην Καμπούλ, οι υπηρεσίες πληροφοριών, ο στρατός και η αστυνομία της χώρας, προειδοποίησαν οι αντάρτες που δηλώνουν ότι θέλουν να προασπίσουν τη «ζωή και την περιουσία των πολιτών».
«Οι ισλαμιστές μαχητές που θα είναι αμελείς… και των οποίων οι επιχειρήσεις θα προκαλέσουν τον θάνατο αμάχων, θα τιμωρηθούν σύμφωνα με τη σαρία (ισλαμικό νόμο) και τον κώδικα των τζιχαντιστών», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση των Ταλιμπάν, οι οποίοι κατά το παρελθόν είχαν αρνηθεί να αναλάβουν την ευθύνη επιθέσεων που είχαν θύματα αθώους πολίτες.

Οι Ταλιμπάν πραγματοποιούν κάθε χρόνο την εαρινή επιχείρηση κατά των ξένων δυνάμεων, οι οποίες τους εξεδίωξαν από την εξουσία στα τέλη του 2001 και, των συμμαχικών τους ξένων δυνάμεων.
Οι αφγανικές δυνάμεις βρίσκονται για πρώτη φορά φέτος στη «γραμμή του μετώπου» για την έναρξη της περιόδου αυτής, καθώς τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στη χώρα (Isaf) τερμάτισαν τις επιχειρήσεις τους τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το ΝΑΤΟ διατηρεί, ωστόσο, δύναμη 12.500 στρατιωτών, από τους οποίους 9.800 είναι Αμερικανοί, με αποστολή την εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων.

Το περασμένο Σάββατο, τουλάχιστον 34 πολίτες σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας έξω από ιδιωτική τράπεζα στη Τζαλαλαμπάντ, τη μεγάλη πόλη του νοτιο-ανατολικού Αφγανιστάν, κοντά στα πακιστανικά σύνορα –στην πλέον πολύνεκρη επίθεση από το Νοέμβριο στη χώρα.

Οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν αρνήθηκαν οποιαδήποτε ευθύνη για την επίθεση αυτή, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε πρώην εκπρόσωπος των Ταλιμπάν του Πακιστάν που έχουν δηλώσει υποταγή στη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Το ΙΚ έχει ιδρύσει «χαλιφάτο» σε εδάφη που έχει καταλάβει στη Συρία και το Ιράκ. Ωστόσο, πολλοί αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για την πραγματική και συντεταγμένη παρουσία του ΙΚ στο Αφγανιστάν.

Ο αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γάνι προσπαθεί, από την πλευρά του, να πείσει τους Ταλιμπάν να ξεκινήσουν ειρηνευτικό διάλογο με την Καμπούλ προκειμένου να υπάρξει σταθερότητα στο Αφγανιστάν. Ωστόσο οι αντάρτες αρνούνται επί του παρόντος να δεσμευτούν σε οποιοδήποτε διάλογο, ζητώντας εκ των προτέρων την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων των οποίων η αποστολή λήγει στα τέλη του 2016.