Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν τερματίζουν την εκεχειρία, ξεκινούν νέες επιθέσεις

Προηγουμένως, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, επικαλούμενα τον Αφγανό πρόεδρο Αχράφ Γκάνι, η κυβέρνηση της χώρας και η οργάνωση των Ταλιμπάν συμφώνησαν να παρατείνουν την εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί. Ωστόσο, οι Ταλιμπάν άλλαξαν την απόφασή τους και ανακοίνωσαν πως οι εχθροπραξίες θα συνεχιστούν.

«Η εκεχειρία τερματίζεται απόψε και οι επιθέσεις μας θα ξεκινήσουν, inshallah. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να παρατείνουμε την κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Zabihullah Mujahid, στο πρακτορείο ειδήσεων AFP σε μήνυμα στο WhatsApp.

Εν τω μεταξύ, ο τηλεοπτικός οργανισμός ειδήσεων TOLO ανέφερε επικαλούμενος τον Αφγανό πρόεδρο Ασράφ Γκάνι ότι η κυβέρνηση της χώρας και η οργάνωση των Ταλιμπάν συμφώνησαν να παρατείνουν την εκεχειρία, η οποία αρχικά ανακοινώθηκε στις 7 Ιουνίου για την περίοδο μεταξύ 11 Ιουνίου και 19 Ιουνίου, το τέλος του ισλαμικού ιερού μήνα του Ραμαζανιού. Αργότερα τον Ιούνιο, οι Ταλιμπάν αποφάσισαν να συμμετάσχουν στη δηλωμένη εκεχειρία και ανακοίνωσαν επίσης μια εκεχειρία τριών ημερών με αφορμή τις ισλαμικές εορτές Uraza-Bairam.

Η πρωτοβουλία των αφγανικών αρχών για παράταση της εκεχειρίας και έναρξη των συνομιλιών έγινε δεκτή από την Ουάσινγκτον, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Mike Pompeo εξέφρασε την ετοιμότητα να βοηθήσει στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιεν Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την απόφαση της Καμπούλ, προσθέτοντας ότι η πρωτοβουλία θα μπορούσε να επιτρέψει στους Ταλιμπάν να δείξουν ότι η οργάνωση θα ήθελε ένα ειρηνικό μέλλον για το ασιατικό έθνος.

Το Αφγανιστάν υποφέρει εδώ και καιρό από πολιτική, κοινωνική ανασφάλεια εξαιτίας της υποβόσκουσας εξέγερσης που απειλούν να πυροδοτήσουν οι Ταλιμπάν.

Πηγη: Sputnik News