Αφγανιστάν: Συναγερμός στην Καμπούλ – Διαδήλωση των Χαζάρα για την ενέργεια

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονταν οι αρχές  σήμερα στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, προκειμένου ν’ αποτρέψουν επεισόδια καθώς χιλιάδες μέλη της φυλής των Χαζάρα, πραγματοποίησαν σήμερα διαδήλωση.

Οι κεντρικοί δρόμοι της πρωτεύουσας στα σημεία που υπάρχουν κυβερνητικά κτίρια και κτίρια διπλωματικών αποστολών, είχαν  αποκλειστεί με μεγάλα φορτηγά  κυβερνητικών  δυνάμεων  προκειμένου ν’ αποτραπούν επεισόδια.

Οι διαδηλωτές απαιτούν η διαδρομή της γραμμής μεταφοράς ενέργειας ισχύος 500 kV που θα συνδέει το Τουρκμενιστάν με την Καμπούλ να διέλθει μέσα από δύο επαρχίες, στις οποίες ζουν μεγάλοι πληθυσμοί της αναφερόμενης φυλής.

Ωστόσο, η κυβέρνηση από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι η αλλαγή της διαδρομής της ενεργειακής γραμμής έχει μεγάλο οικονομικό κόστος, αλλά και χρονική καθυστέρηση. 

Σύμφωνα με το , Assosiated Press, η πορεία τους προς το προεδρικό μέγαρο, αποκλείστηκε από ένοπλους αστυνομικούς και τα εμπόδια δοχείων μεταφοράς που είχαν στοιβαχθεί στους δρόμους είχαν αποκλείσει το εμπορικό κέντρο της Καμπούλ καθιστώντας αδύνατη την κυκλοφορία.

Τα περισσότερα από τα καταστήματα της πόλης ήταν κλειστά και τις ένοπλες μονάδες της αστυνομίας είχαν λάβει θέσεις ετοιμότητας γύρω από την πόλη. Οι αρχές τόνισαν στους διοργανωτές διαμαρτυρίας ότι η πορεία τους πρέπει να περιοριστεί σε μια συγκεκριμένη διαδρομή όχι κοντά στο προεδρικό μέγαρο.

Τον Νοέμβριο μια διαδήλωση των Χαζάρα είχε λάβει βίαιες διαστάσεις.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ έκλεισε Προξενικό Τμήμα της ενώ προειδοποίησε τους Αμερικανούς να περιορίσουν την κυκλοφορία τους στην πόλη.

Πηγή: ΑΜΠΕ-ΠΕ και Assosiated Press