Αφγανιστάν: Δεκάδες νεκροί σε επίθεση αυτοκτονίας Ταλιμπάν

 Δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ ακόμη οκτώ τραυματίστηκαν, σήμερα το πρωί στην Καμπούλ, κατά τη διάρκεια επίθεσης αυτοκτονίας εναντίον λεωφορείου, το οποίο μετέφερε Νεπαλέζους φύλακες ασφαλείας.

Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, κάνοντας λόγο για «επίθεση εναντίον των επιτιθέμενων δυνάμεων» στο Αφγανιστάν. Αυτή ήταν η πρώτη επίθεση στην Καμπούλ από την ημέρα που ξεκίνησε το Ραμαζάνι – πριν από δύο εβδομάδες.

Οι Νεπαλέζοι που εργάζονται στην Καμπούλ, απασχολούνται κατά κύριο λόγο, ως φρουροί ασφαλείας στην αμερικανική πρεσβεία. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι TOLOnews, μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνεται και ένας αδιευκρίνιστος αριθμός Φιλιππινέζων.
Οι ακραίοι ισλαμιστές αντάρτες, οι οποίοι ζητούν την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα, κερδίζουν έδαφος το τελευταίο διάστημα, κυρίως στο νότιο και ανατολικό Αφγανιστάν αλλά και σε ορισμένες επαρχίες του βορρά.

Στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ «Resolute Suppot» μετέχουν σήμερα 10.000 άνδρες, εκ των οποίων οι 5.500 είναι Αμερικανοί που έχουν ως βασική αποστολή την εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.
Η τελευταία επίθεση στην αφγανική πρωτεύουσα είχε γίνει στις 19 Απριλίου, όταν σκοτώθηκαν 64 άνθρωποι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 340. Την ευθύνη είχαν αναλάβει και τότε οι Ταλιμπάν.