Αφγανιστάν: Νέα πολύνεκρη επίθεση από τους Ταλιμπάν

Οι μαχητές των Ταλιμπάν ξεκίνησαν αρκετές συντονισμένες επιθέσεις κατά σημείων ελέγχου του Αφγανιστάν, σκοτώνοντας πάνω από τριάντα ανθρώπους,σύμφωνα με αξιωματούχους την Παρασκευή.

Η βία επεκτάθηκε σε τέσσερις αφγανικές επαρχίες, από τη Δύση κοντά στο Farah έως τη βόρεια επαρχία Samangan.

Στις νυχτερινές μάχες σκοτώθηκαν 29 αστυνομικοί και στρατιώτες του Αφγανικού στρατού στην επαρχία Farah μόνο, ενώ αναφορές έκαναν λόγο για περίπου 37 νεκρούς, με τις επιθέσεις απλά να αποτελούν μέρος ενός ιδιαίτερα αιματηρού μήνα στο Αφγανιστάν.

Ένας βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε 68 ανθρώπους στην περιοχή Momandara την ώρα διαδηλώσεων την Τρίτη, ενώ νωρίτερα αυτό το μήνα μια επίθεση στο Safiullah κόστισε τη ζωή σε 14 ανθρώπους και μια επίθεση τον Αύγουστο στο Ghazni σκότωσε και τραυμάτισε 150.

Η επίδειξη βίας από τους Ταλιμπάν προηγήθηκε των ειρηνευτικών συνομιλιών που ξεκίνησαν με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Jim Mattis πραγματοποίησε μια επίσκεψη -έκπληξη στο Αφγανιστάν την περασμένη εβδομάδα ως προοίμιο των διαπραγματεύσεων, ενώ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Πομπέο έχει ορίσει τον διπλωμάτη Ζαλμάι Χαλιτζάντ ως ειδικό απεσταλμένο στο Αφγανιστάν και δήλωσε ότι έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των ευκαιριών για να βγάλουν οι Αφγανοί και οι Ταλιμπάν μια συμφιλίωση.
 
Πηγή: UPI