Αφγανιστάν: Ο στρατός θα ξεκινήσει επιχειρήσεις καθώς έληξε η ανακωχή με τους Ταλιμπαν

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν πρόκειται να ξαναρχίσουν τις επιχειρήσεις, καθώς η παύση της εκεχειρίας με τους Ταλιμπάν έρχεται στο τέλος της. Ο Πρόεδρος Άσραφ Γκάνι σημείωσε ότι η εκεχειρία έδειξε ότι οι μαχητές είναι κουρασμένοι από τον πόλεμο.

Ο Γκάνι ανακοίνωσε επίσημα το τέλος της κατάπαυσης του πυρός το πρωί του Σαββάτου, λέγοντας ότι «το έθνος έχει δείξει ότι είναι έτοιμοι για συμφιλίωση», όπως ανέφερε το κανάλι TOLOnews. Ο πρόεδρος δήλωσε ότι πολλοί μαχητές των Ταλιμπάν επιθυμούν τώρα την ειρήνη και ότι η ομάδα είναι κουρασμένη από τον πόλεμο.

Ο ηγέτης του Αφγανιστάν, ο οποίος εδώ και πολύ καιρό πιέζει για ειρήνη με τους Ταλιμπάν, κάλεσε και πάλι τους ισλαμιστές φονταμενταλιστές να ενταχθούν στην ειρηνευτική διαδικασία στη χώρα που είχε πληγεί από τη σύγκρουση. Είπε ότι η κυβέρνηση ήθελε να μετατρέψει τους Ταλιμπάν από μια μαχητική ομάδα σε μια πολιτική.

Οι μαχητές έκαναν μια εκπληκτική δήλωση νωρίτερα τον Ιούνιο, λέγοντας ότι θα σταματήσουν τις εχθροπραξίες με τις κυβερνητικές δυνάμεις για να σηματοδοτήσουν τις μουσουλμανικές διακοπές του Eid. Ωστόσο, η πρόταση εκεχειρίας τους απέκλειε τις ξένες δυνάμεις στο Αφγανιστάν. Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι Ταλιμπάν επέκτειναν ποτέ μια τέτοια προσφορά στην αφγανική κυβέρνηση.

Η απροσδόκητη ανακωχή ήρθε δύο μήνες μετά την εντατικοποίηση της ετήσιας εαρινής επίθεσής της, κατά τη διάρκεια της οποίας δεκάδες Αφγανοί στρατιώτες και αξιωματικοί σκοτώθηκαν σε βαριές συγκρούσεις.

Οι επιθέσεις συνέχισαν ακόμη και κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός. Την περασμένη εβδομάδα, μαχητές των Ταλιμπάν κατέλαβαν στρατιωτική βάση στη δυτική επαρχία Badghis και σκότωσαν 30 Αφγανούς στρατιώτες σε ό, τι αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη επίθεση τους από την αρχή της εκεχειρίας.

Πηγή: RT